Eerste patiënten met ernstige brandwonden behandeld met gekweekte eigen huid

De drie Nederlandse (kinder)brandwondencentra starten deze maand met het behandelen van brandwondenpatiënten met nieuw gekweekte huid, die is opgebouwd uit huidcellen van de patiënt zelf. Hiermee zet Brandwondenzorg Nederland als eerste in Europa de stap van onderzoek naar praktijk. ‘’Met behulp van tissue engineering kweken we een deel van een nieuw orgaan (huid) die we transplanteren op patiënten. Deze behandeling leidt tot minder littekens.”, zegt prof. dr. Esther Middelkoop van de Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland. De afgelopen maanden is de veiligheid van de behandeling in internationaal verband getest. Nu starten de Nederlandse brandwondencentra met deze behandeling bij de eerste patiënten.

Prof. dr. Esther Middelkoop

Het is nu niet mogelijk om de huid van een patiënt met brandwonden te repareren door het transplanteren met een ‘volledig dikte’ eigen huid van een andere plek van het lichaam. Middelkoop: “Je verplaatst dan het probleem. Doordat er op de donorplek ook een wond ontstaat loopt de patiënt kans op infecties en zal hij de behandeling niet overleven óf juist meer littekens krijgen.”
Het transplanteren van huid van een orgaandonor is ook niet mogelijk. Het lichaam stoot deze huid af, waardoor de brandwondenpatiënt ernstig ziek wordt en de behandeling ook niet overleeft. Om deze problemen op te lossen zetten we regeneratieve geneeskunde in. Middelkoop: “Met behulp van tissue engineering kweken we tijdens de opname van de patiënt een compleet nieuw deel van de eigen huid in het laboratorium, dat niet wordt afgestoten door het lichaam. Daarmee herstelt de patiënt sneller, beter en met minder littekens”. De drie brandwondencentra worden in dit project op wetenschappelijk niveau bijgestaan door onderzoekers van het VUmc, LUMC en het Wyss instituut (Zurich).

Mijn verbrande armen stonden bijna in een hoek van 90 graden
Hoe vervelend littekens zijn weet René Schilder als geen ander. Hij overleefde de brand in Volendam toen hij 21 was. ‘’Na het ontslag uit het brandwondencentrum volgde een lang revalidatietraject. Ik moest eigenlijk alles opnieuw leren. Daarbij had ik veel last van mijn trekkende littekens. Ik kon mijn armen niet meer strekken. Als ik ’s ochtends wakker werd, stonden mijn armen bijna in een hoek van 90 graden. In de jaren die volgden heb ik 20 vervolgoperaties ondergaan om dit te verhelpen. Het herstel van deze operaties was loodzwaar. Elke beweging deed pijn. Het klinkt misschien heel gek, maar ik verbrandde op de ‘juiste’ plekken. Mijn buik, oksels en binnenkant van mijn handen bleven ongedeerd. Daardoor kan ik nu nog steeds sporten. Ik kan zweten en mijn lichaam kan redelijk zijn warmte kwijt.’’, aldus René.

Haren en zweetklieren is de volgende stap
Door de goede zorg in de drie Nederlandse (kinder)brandwondencentra in Rotterdam, Beverwijk en Groningen, overleven de laatste jaren vrijwel alle patiënten met ernstige brandwonden hun ongeval. De brandwondencentra pakken daarom het volgende probleem aan: overleven zonder littekens. Middelkoop: “We zetten op dit moment een belangrijke volgende stap naar minder littekens. Het bouwpakket van de huid is echter nog niet af.  In ons laboratorium in Beverwijk hebben we de eerste zweetklieren en haren kunnen kweken in de nieuwe huid. Daarmee kunnen we straks het probleem met warmteregulering bij patiënten aanpakken. De beste zorg voor patiënten met brandwonden in Nederland. Dat is ons uitganspunt.”

René, Veronica, Britt en Lennart vragen u: help ons en geef voor littekenonderzoek
René, Veronica, Britt en Lennart zijn jong, staan middenin het leven en hebben één ding gemeen: door een ernstig brandwondenongeval moeten zij leven met vervelende trekkende littekens. Zij dromen van een toekomst zónder littekens. Voor hen is dat helaas niet meer mogelijk, maar voor toekomstige brandwondenpatiënten wél. Daar maken zij zich hard voor als ambassadeurs van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Dankzij wetenschappelijk onderzoek kunnen brandwonden steeds beter genezen. Maar er is veel geld nodig om dit voor alle brandwondenpatiënten mogelijk te maken in de toekomst. Daarom vragen zij u: doe een gift en maak littekenonderzoek mogelijk. Collecteweek Nederlandse Brandwonden Stichting: 8 t/m 14 oktober.

Lees het verhaal van René via https://nederlandse.brandwondenzorg.nl/rene
Logo Brandwondenstichting

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken!

Daarom hebben we onze websites vernieuwd. Op deze website kunt u kijken hoe u een bijdrage kunt leveren. Kijk op www.brandwondenzorg.nl over het voorkomen van brandwonden en de zorg aan patiënten met brandwonden
close-link