VOORKOM BRANDWONDEN BIJ JONGE KINDEREN

De meeste brandwondenongevallen gebeuren bij baby’s en peuters van 0 tot 4 jaar oud. Dit betekent echter niet dat het gevaar daarna is geweken. Ook bij jonge kinderen komen brandwonden voor. Lees hier hoe je brandwonden bij jonge kinderen voorkomt.

Brandwonden voorkomen bij jonge kinderen

Kans op ongelukken groter

Jonge kinderen ontdekken graag de wereld. Dingen die ze niet mogen, zijn vaak juist extra spannend en interessant. Omdat ze nog geen gevaar herkennen, zijn ze eerder slachtoffer van brandwondenongevallen. Daarnaast worden ze ouder en zelfstandiger. Je zult als ouder niet meer continu bij je kind aanwezig zijn, wat de kans op ongelukken vergroot. Denk bijvoorbeeld aan een barbecue, rennen door de keuken of spelen met vuur.

Kans op ongelukken groter
Kans op ongelukken groter
Oorzaken van brandwonden bij jonge kinderen

Oorzaken van brandwonden bij jonge kinderen

Veel jonge kinderen lopen brandwonden op door te spelen met vuur, zoals: kaarsen, lucifers, vuurwerk of aanstekers. Daarnaast zijn er bepaalde situaties waar brandwondenongevallen vaak voorkomen. De belangrijkste oorzaken zijn:

“De kinderen wilden zó graag naar buiten om het vuurwerk te bewonderen. Ze mochten gaan kijken, maar wel op een veilige afstand onder een afdakje. Het bleek helaas niet veilig genoeg. Een verdwaalde vuurpijl kwam onder het afdakje terecht en knalde uit elkaar.”

Susan | Moeder van Luc

Tips om brandwonden bij jonge kinderen te voorkomen

Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis en nabije omgeving veilig zijn voor jouw kind. Voorkom brandwonden bij jonge kinderen met de volgende tips:

Pas op met vuur

Pas op met vuur

Natuurlijk kun je een kaars, open haard of tuinfakkel branden. Let er wel op dat de lucifers of aanstekers altijd buiten het bereik van kinderen liggen. Bespreek daarnaast de gevaren van vuur met je kinderen, zodat je ongelukken kunt voorkomen.

Brandbare vloeistoffen

Gebruik geen brandbare vloeistoffen

Zorg ervoor dat je nooit een barbecue of een kampvuur aansteekt met brandbare vloeistof. Dit is gevaarlijk en kan een brandwondenongeval veroorzaken. Bespreek daarnaast ook in deze situatie de gevaren met je kind.

Houd kinderen buiten de keuken

Houd kinderen buiten de keuken

Koken is géén kinderspel. Een pan op het vuur, de frituurpan, brandende gaspitten… Even niet opletten en een ongeluk is zo gebeurd. Voor jonge kinderen is de keuken geen veilige plaats. Pas daarom goed op en houd hete voorwerpen buiten handbereik.

brandwonden voorkomen bij peuters

Brandwonden voorkomen bij jonge kinderen?

Download direct ons eerste-hulp-bij-brandwonden boekje.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee