VOORKOM BRANDWONDEN BIJ JE BABY (0-1 JAAR)

Je baby is je meest kostbare bezit. Daarom wil je er als ouders alles aan doen om hem of haar op een veilige manier te laten opgroeien. Lees op deze pagina de meest voorkomende oorzaken van brandwonden bij baby’s én tips om deze te voorkomen.

Oorzaken van brandwonden op een rij

Oorzaak brandwond vaak in dagelijkse bezigheden

De meeste verbrandingen gebeuren tijdens alledaagse bezigheden. Denk aan het aanraken van een hete ovenschaal of een heet strijkijzer, dit noemen we contactverbranding. Ook gebeuren er veel ongelukken met hete vloeistoffen, zoals thee of koffie. Zonverbranding is wellicht één van de bekendste vormen van verbranding. Brandwonden kunnen daarnaast ontstaan door contact met een (steek)vlam, verbranding door elektriciteit of de inwerking van een chemische vloeistof.

Ontwikkeling zorgt voor gevaar 1
Ontwikkeling zorgt voor gevaar
Oorzaken van brandwonden bij babys

Oorzaken van brandwonden bij baby’s

Veel brandwondenongevallen bij baby’s worden veroorzaakt door hete vloeistoffen, zoals thee en koffie. Daarnaast lopen veel baby’s brandwonden op door het vastgrijpen van hete voorwerpen. De belangrijkste oorzaken zijn:

“Door routine word je soms iets minder scherp. Mohammed ligt iedere dag in de buggy en ik stop de thermoskan altijd in het mandje. Kinderen zijn snel en slim. Voor je het weet, gaat het fout. Ik zet mij nu in om dit soort ongevallen koste wat kost te voorkomen.’’

Saloua | Moeder van Mohammed

Tips om brandwonden bij baby’s te voorkomen

Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis en nabije omgeving veilig zijn voor jouw baby. Voorkom brandwonden bij je baby met de volgende tips:

Kruikgebruik

Veilig kruikgebruik

Veilig kruikgebruik is van belang om brandwonden te voorkomen. Gebruik altijd een kruikenzak en controleer de kruik regelmatig op beschadigingen. Voor warmwaterkruiken geldt: vul met heet, geen kokend water. Elektrische kruiken nooit met stekker in bed gebruiken. Gelkruiken volgens instructies opwarmen en controleren op scheurtjes. Bij baby's alleen een kruik gebruiken op advies van een zorgprofessional. Zwangeren en ouderen moeten extra voorzichtig zijn. Vervang de kruik bij tekenen van slijtage. Door deze richtlijnen te volgen, kun je veilig genieten van de warmte en het comfort van een kruik.

Lees meer
Tip - Controleer altijd de badtemperatuur

Controleer altijd de badtemperatuur

Gaat je baby in bad? Controleer dan het badwater met een badthermometer of je elleboog. Met een thermostaatkraan kun je de temperatuur eenvoudig bepalen. Blijf uiteraard ook altijd bij je baby in de buurt tijdens het badderen.

Tip - Voorkom contact met hete objecten

Voorkom contact met hete objecten

De kachel, open haard, ovendeur en verwarmingsbuizen zijn heet! Baby’s kruipen veel en voor je het weet raken ze één van deze hete objecten aan. Voorkom dit door baby’s altijd op veilige afstand te houden.

Baby veilig box

Brandwonden voorkomen bij jouw baby?

Bestel direct de Baby Veilig Box.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee