HOE VOORKOM JE BRANDWONDEN

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt ook bij het oplopen van een brandwond: het kan iedereen overkomen. Hoe voorkom je brandwonden? Er zijn een aantal eenvoudige maatregelen waarmee je de kans op een brandwondenongeval aanzienlijk verkleint.

0-4

Brandwonden voorkomen

Zo doe je dat

In de zomer tijdens een barbecue, samen een kopje thee drinken, een gezellig kampvuur, met de familie gourmetten tijdens de feestdagen of met oud en nieuw vuurwerk kijken. De overeenkomst? Dit zijn allemaal situaties waarin de kans op een brandwondenongeval groot is. Daarom zetten we diverse tips voor jou op een rij.

Bekijk de tips

Brandwonden voorkomen
Brandwonden voorkomen

“Ik heb geleerd dat mijn lichaam nooit meer wordt zoals voor het ongeluk. De littekens horen nu bij mij. Ik heb iets heel ergs toch maar mooi overleefd. Met bloed zweet en tranen, heel veel tranen zelfs. En ook met een positieve instelling, zelfspot en humor.”

Conny | Brandwondenslachtoffer

Brandwonden voorkomen

Informatie voor ouders

Als ouder doe je er alles aan om je kind te beschermen tegen brandwonden. Ontdek op onderstaande pagina’s de belangrijkste oorzaken én tips om brandwonden te voorkomen.

Voorkomen bij babys

Baby's

Lees hier meer over het voorkomen van brandwonden bij baby’s.

Lees meer

Voorkomen bij peuters

Peuters

Lees hier meer over het voorkomen van brandwonden bij peuters.

Lees meer

Voorkomen bij jonge kinderen

Jonge kinderen

Lees hier meer over het voorkomen van brandwonden bij jonge kinderen.

Lees meer

Brandwonden voorkomen bij kleine kinderen

Opvallend is dat veel jonge kinderen slachtoffer zijn van een brandwondenongeval. Meer dan 25 procent van de brandwondenpatiënten in de drie Nederlandse brandwondencentra is jonger dan 5 jaar. In 90 procent van alle gevallen is de oorzaak een hete vloeistof, zoals thee of koffie. Daarnaast vinden bijna alle ongevallen bij kleine kinderen plaats in of om huis. Jonge kinderen ontwikkelen snel. Vaak zo snel, dat je als ouders wordt verrast over wat jouw kind allemaal kan. Hierdoor gebeuren snel ongelukken.

Brandwonden voorkomen bij kleine kinderen
Grote impact op kinderen

Brandwonden grote impact op kinderen

Het voorkomen van brandwonden bij kleine kinderen is heel belangrijk. Omdat de gevolgen enorm heftig zijn, zowel lichamelijk als psychisch. Kinderen hebben een dunnere huid dan volwassenen. Daarnaast is het verbrande lichaamsoppervlak in verhouding meestal groter. Door de groei komen littekens ‘te strak’ te staan, wat bewegingsproblemen veroorzaakt. Mede hierdoor moeten kinderen nog jarenlang operaties ondergaan. Los van deze medische gevolgen, is de impact van een brandwondenongeval groot voor het kind én de ouders.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee