Wanneer kies je als arts wel of juist niet voor kunsthuid in de behandeling van brandwonden? Met haar onderzoek hoopt Anna deze vraag te beantwoorden. Anna is onderzoeker in het brandwondencentrum van het Rode Kruis Ziekenhuis en betrokken bij het TZO-project. “In dit project staat de patiënt echt centraal. Ik onderzoek wat kunsthuid kan toevoegen aan de behandeling van brandwondenpatiënten.”
Het onderzoek van Anna en haar collega’s moet ervoor zorgen dat ze meer inzicht krijgen wanneer patiënten wel of juist geen baat hebben bij een behandeling met kunsthuid. “Kunsthuid is een stukje huid dat dient als de vervanging van de huid die bij diepe brandwonden weg is. In de behandeling van brandwonden wordt kunsthuid al lang ingezet, want uit onderzoek blijkt dat het de littekenkwaliteit bij patiënten verbetert. Alleen zijn er veel verschillende soorten. Hierdoor is het soms nog onduidelijk wanneer welk type kunsthuid bij welke patiënt het beste kan worden gebruikt. En juist dat hopen wij uit te zoeken.”
In het verleden is al onderzocht wat het effect van kunsthuid is op onder andere de genezing van wonden en littekens. Volgens Anna is daarbij de mening van de patiënt niet of nauwelijks meegenomen. “In het TZO-project staat die juist centraal. Daarom nemen wij juist de mening van de patiënt mee bij de beoordeling van de littekens. Ook zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een keuzehulp. Het doel is dat de patiënt van tevoren genoeg informatie ontvangt, zodat diegene een weloverwogen beslissing kan te maken over wel of niet toepassen van kunsthuid.”
De afgelopen tijd is er al veel werk verzet. Zo hebben Anna en haar collega’s onder andere inzicht gekregen in de beweegredenen van medisch specialisten over de hele wereld om kunsthuid te gebruiken of er juist geen gebruik van te maken. “Ook zijn wij bezig met een overzichtsartikel om zo alle beschikbare wetenschappelijke literatuur over kunsthuid boven water te halen. Hierin kijken we dan onder andere naar de uitkomsten van kunsthuid, bijvoorbeeld hoe de wond geneest en wat de kwaliteit is van de littekens. Ook kijken wij naar redenen voor het gebruiken van kunsthuid die bekend zijn in de literatuur.”
Daarnaast zijn Anna en haar collega’s bezig met een onderzoek in de drie brandwondencentra om te kijken naar wondgenezing, complicaties en littekenkwaliteit bij patiënten die kunsthuid ontvangen. “We willen natuurlijk een zo’n compleet mogelijk beeld krijgen om aan patiënten voor te leggen.” De volgende stap is nu om de keuzehulp te ontwikkelen, het in gebruik te nemen en goed te kijken hoe deze werkt. “De keuzehulp zal steeds aangepast worden, doordat er nieuwe informatie uit de praktijk blijft komen.”
Het onderzoek waar Anna aan werkt, is een van de deelprojecten van het grotere TZO-project. Volgens Anna is dit een bijzonder project. “De patiënt staat echt centraal in dit project. Door samen met een arts en patiënt te beslissen over de behandeling, kunnen we de patiënt zoveel mogelijk betrekken bij zijn/haar eigen zorgproces.”
Wat is het TZO-project
Binnen Brandwondenzorg Nederland werken de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam) samen om de opvang en behandeling van de patiënten met ernstige brandwonden zo goed mogelijk te maken. Dankzij een subsidie van ZonMW is het project Topspecialistische Zorg en Onderzoek (TZO) mogelijk. Hierin werken artsen, verpleegkundigen, paramedici, patiënten, opleiders en onderzoekers samen om doelmatige zorg op maat voor brandwondpatiënten realiseren. Dit doen zij door kennis vanuit de praktijk (leren van onze patiënten), wetenschappelijk onderzoek, innovatie, onderwijs en evaluatie beter met elkaar te verbinden. Meer informatie vind je hier.