KINDER­VUURWERK IS GEEN KINDERSPEL

Kindervuurwerk. Het klinkt vrij onschuldig. Toch? Helaas is dit niet zo. Jaarlijks raken kinderen ernstig gewond door ongelukken met kindervuurwerk. Sommigen van hen belanden met ernstige brandwonden in een van de drie Nederlandse brandwondencentra. Op deze pagina lees jij hoe jij en je kinderen veilig om kunnen gaan met kindervuurwerk en wat je moet doen als het toch fout gaat.

Kindervuurwerk header

Om wat voor vuurwerk gaat het?

In de decembermaand worden er verschillende soorten vuurwerk verkocht. Kindervuurwerk is echter het hele jaar door verkrijgbaar en hoeft ook niet door gespecialiseerde bedrijven te worden verkocht.  Bij de professionals is het beter bekend als vuurwerk uit de F1-categorie of schertsvuurwerk. Het ligt bijvoorbeeld in de schappen van de supermarkt of drogisterij. Ook mag dit, in tegenstelling tot de andere categorieën, het hele jaar worden afgestoken.

Het gaat om:

Kindervuurwerk 4
Kindervuurwerk 5
Kindervuurwerk

Wie mag het kopen en afsteken?

Kinderen boven de 12 jaar mogen kindervuurwerk kopen en afsteken. Vanwege het gevaar tijdens het afsteken, wordt het afgeraden om dit vuurwerk te laten afsteken door kinderen onder de 12. Neem als ouder vooraf goed door wat er fout kan gaan wanneer je kind het vuurwerk gaat afsteken. En zorg ervoor dat er altijd een volwassene aanwezig is tijdens het afsteken.

LET OP! Vuurwerk is dus niet geschikt voor jonge kinderen. Ook sterretjes zijn niet geschikt voor kleine kinderen. ‘Koud vuur’ bestaat namelijk niet. Zelfs sterretjes kunnen erg heet worden en brandwonden veroorzaken.

“Het klinkt misschien onschuldig, maar wij zien in het brandwondencentrum kinderen met ernstige brandwonden die door kindervuurwerk zijn ontstaan.”

Annebeth de Vries | Kinder- en brandwondenchirurg

Wie mag het kopen en afsteken?

Wanneer jij of je kind categorie 1 vuurwerk gaat afsteken, is het handig om je vooraf goed voorbereiden. Want ook bij dit type vuurwerk, kan het fout gaan. Mocht je vragen of twijfels hebben, koop dan je vuurwerk bij een gespecialiseerd verkooppunt. Zij weten hoe je dit vuurwerk veilig kunt afsteken en kunnen jouw vragen beantwoorden.

Zorg er ook voor dat jij of je kind

Kindervuurwerk 2

Veilig afsteken

Om ongelukken te voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe jij of je kind vuurwerk veilig kunt afsteken. Zo steek je vuurwerk altijd aan met een aansteeklont en zorg je ervoor dat jij en de mensen om je heen een vuurwerkbril dragen. Zorg ook dat iedereen genoeg afstand heeft tot degene die het daadwerkelijk afsteekt.

Ook zorg je ervoor dat jij of je kind

“Mensen denken dat ze er allerlei capriolen mee uit kunnen halen omdat het onschuldig kinderspul is. Dat is het zeker niet.”

Martin Baartmans | Kinderarts

Opruimen

Wanneer het feest is afgelopen, is het netjes en verstandig om het vuurwerk veilig op te ruimen. Jij en je kind weten wat er met het vuurwerk is gebeurd, maar anderen niet. Vandaar dat jullie ook verantwoordelijk zijn voor het opruimen.

Let er bij het opruimen van vuurwerk op dat je

Kindervuurwerk 3

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee