Alternatieve verwarmingsmethoden

Met de stijgende gasprijzen gaan wij Nederlanders volop op zoek naar alternatieven om er deze winter lekker warm bij te zitten. Bloempotkachels, waxinelichtjes en zelfs in huis barbecueën. We hebben het inmiddels allemaal voorbij zien komen. Maar zijn dit allemaal wel veilige opties? Het is namelijk niet voor niets dat wij in Nederland een goed systeem hebben om je huis te verwarmen. Op deze pagina nemen we jou mee langs de gevaren van alternatieve verwarmingsmethoden, maar laten we je ook weten wat je wel kunt doen om er tijdens deze koude maanden warm bij te zitten. 

Alternatieve verwarmingsmethoden - wat wel en wat niet doen

Bloempotkachels

Een redelijk nieuw fenomeen zijn de zogenaamde bloempotkachels. Dit zijn kleine kacheltjes waar je waxinelichtjes op een plateau zet, met daarboven een omgekeerde bloempot. Op die manier wordt de bloempot, vaak een terracottapot, verwarmd en zou je je huis kunnen verwarmen. 

Dit is helaas geen veilige methode. Doordat de warmte geen kant op kan en in de pot blijft, kan het kaarsvet gaan branden. Als de houder dan te warm wordt, kan de bloempot knappen en kan er brand ontstaan. Daarnaast ontstaat er bij verbranding in een bloempotkachel fijnstof. Veel fijnstof in je huis kan leiden tot luchtwegklachten, waaronder benauwdheid of hoesten. Ook koolmonoxide (CO) is slecht voor je gezondheid. Een te veel aan koolmonoxide in je woning, kan zelfs tot een koolmonoxidevergiftiging leiden. Levensgevaarlijk dus. Het gebruik van een bloempotkachel is dus geen goede alternatieve verwarmingsmethode. 

 
Bloempotkachels
Open haard

Kachels

Ook kiezen steeds meer mensen voor een ander type kachel om hun huis te verwarmen. Denk hierbij aan een houtkachel, pelletkachel, open haard, elektrische kachel, olie- of petroleumkachels. Misschien wel gezelliger dan de cv-ketel, maar het blijkt dat je 1,5 tot 2 keer zo veel geld kwijt bent om je huis te verwarmen dan met je cv-ketel. Daarbij komen er fijnstof en andere schadelijke stoffen vrij die niet goed zijn voor je gezondheid. 

Mocht je toch voor een van de bovenstaande kachel kiezen, lees dan de onderstaande tips om brand te voorkomen: 
• Laat een professional de kachel of haard installeren.

• Zorg voor schoon, droog hout of pellets (houtkorrels).
• Laat je schoorsteen reinigen door een professional vóór het stookseizoen.
• Zet een olie- of petroleumkachel op veilige afstand van andere meubels en stoffen. De stralingswarmte kan ervoor zorgen dat deze in brand vliegen.
• Let op bij het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit leiden tot een gevaarlijke steekvlam.  

Laat je schoorsteen vóór het stookseizoen reinigen door een professional!

Kaarsen en waxinelichtjes

Hoewel je het misschien niet zou denken, zorgen kaarsen en waxinelichtjes niet voor heel veel extra warmte. Hoe meer kaarsen je aansteekt in je huis, hoe groter de kans op problemen. Denk hierbij aan fijnstof en koolmonoxide. Het advies is dan ook om kaarsen en waxinelichtjes alleen aan te aanstreken voor de gezelligheid en niet om je huis te verwarmen. Let bij het branden van meerdere kaarsen of waxinelichtjes wel op bij de volgende punten:
• Blijf goed ventileren! Zo verklein je de kans of problemen door fijnstof of koolmonoxide.
• Zet niet te veel kaarsen of waxinelichtjes bij elkaar. De lontjes kunnen in hun eigen kaarsvet gaan drijven, met een mogelijk grotere vlam tot gevolg.
• Zet de kaarsen stevig neer. Zo zorg je ervoor dat kinderen of huisdieren niet gemakkelijk de kaarsen omstoten.
• Zet de kaarsen of lichtjes niet in de buurt van licht ontvlambare materialen, zoals papier of gordijnen.
• En laat de kaarsen nooit aan wanneer je de kamer of je huis verlaat. 

 
Kaarsen
Barbecue

Barbecue in huis

Een barbecue geeft natuurlijk ook warmte af, maar een barbecue in huis halen om je huis te verwarmen, is een slecht idee. Een barbecue is bedoeld om buiten te gebruiken en daar moet die ook blijven. Wanneer je namelijk een barbecue in huis aanzet, kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. De rook van de barbecue bevat veel koolmonoxide en dat is een zeer giftige stof. Deze rook blijft dan in je huis hangen en hier kan je erg ziek van worden, en zelfs aan overlijden. 

Wat kan je wel doen?

Echt goede en snelle alternatieven om je huis te verwarmen zijn er helaas niet. Je kunt er wel voor zorgen dat zo min mogelijk warmte je huis verlaat. Zo kun je investeren in betere isolatie, maar je kunt bijvoorbeeld ook de deuren binnenshuis sluiten zodat de warmte in de ruimte blijft waar jij bent. Heb je kieren bij de deur? Dan kun je tochtstrips plakken zodat je daar geen warmte meer verliest. Vergeet alleen niet te ventileren om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. Door regelmatig te ventileren is er ook minder vocht in je huis. Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. 

Mocht je toch van het gas af willen? Kies dan voor een langdurige en duurzame oplossing door de verwarmingsinstallatie te vervangen door bijvoorbeeld elektrische vloerverwarming of een warmtepomp. 

 
 
Alternatieve Verwarmingsmethoden

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee