TIPS VOOR EEN VEILIGE VAKANTIE
Ongelukken kunnen overal gebeuren. Ook op vakantie. Op deze pagina vind je alle tips die ervoor zorgen dat jij veilig vakantie kunt vieren. Zo zorgen we er samen voor dat je ongedeerd weer thuis komen.
Veilige kampeervakantie
Op de camping wil je kunnen genieten van een onbezorgde vakantie. Helaas gebeuren er nog regelmatig ongelukken met brand of brandwonden tot gevolg. Dit heeft vaak te maken met gasgebruik, elektrische apparatuur of ongelukkig met hete vloeistoffen. Lees hieronder onze tips om de kans op zulke ongevallen zo klein mogelijk te maken.
Veilig stroomgebruik op de camping
- Verdiep je goed in het stroomgebruik van de apparaten die je meeneemt. Niet alle apparaten zijn geschikt voor op de camping en niet alles kan tegelijkertijd worden aangezet. Dit kan er voor zorgen dat de stoppen doorslaan en verhoogt de kans op kortsluiting en/of brand. Zorg daarom voor speciale camping-versies van je waterkoker, koffiezetter etc.
- Wist je dat er omvormers en accu's bestaan waarmee je het stroomgebruik in je caravan of camper op een veilig niveau houdt?
- Check ook de bedrading en stekkers die je gebruikt. Gebruik bij voorkeur een CEE-stekker. Deze blauwe stekker, ook wel eurostekker genoemd, is waterdicht en gezekerd. Op bijna alle campings in Europa kun je hiermee elektra afnemen.
- Heb je een verlengkabel of haspel nodig om bij de elektriciteitspaal te komen? Rol deze dan helemaal af! Dit voorkomt warmteontwikkeling en kortsluiting.
- LET OP! Heeft jouw caravan of camper geen CEE-aansluiting? Plaats dan een aardlekschakelaar. Zorg er ook voor dat de metalen delen van de caravan of camper geaard zijn.
Veilig gasgebruik op de camping
- Zorg er voor dat je de slangen van de gasflessen controleert op lekkages. Vervang deze om de twee jaar en gebruik alleen goedgekeurde hogedrukslangen met een lengte van maximaal 1,5 meter. Twijfel je over de staat van de slangen? Vraag dan vakmensen om dit te controleren.
- Zijn jouw gasflessen leeg en moeten die worden gevuld? Doe dit niet zelf, maar laat dit vullen over aan erkende vulstations. Vraag deze professionals ook om advies wanneer je problemen hebt met de aansluiting van je gasfles. En gebruik je even geen gas? Draai dan de fleskraan dicht!
- Tijdens het gebruik van je gastoestel kan brand ontstaan. Zet deze daarom bij gebruik in een tent niet te dicht bij het tentdoek of andere makkelijk brandbare materialen. Zorg ook voor een spatscherm tijdens het koken.
- In de camper of caravan gebruik je vaak apparaten die op brandstoffen zoals olie, gas of petroleum werken. Een kapot apparaat kan tot onvolledige verbranding en koolmonoxidevergiftiging leiden. Zorg er daarom altijd voor dat de ruimte goed is geventileerd en je een koolmonoxidemelder hebt. Zo word je op tijd gewaarschuwd voor het levensgevaarlijke koolmonoxide.
Veilig tegen beginnende brandjes op de camping
Bescherm je reisgenoten en jezelf tegen brand met een compacte brandblusser. Je kunt hiermee een beginnende brand kleiner dan het formaat van een voetbal blussen.
Je krijgt de brandblusser GRATIS in ruil voor jouw steun aan brandwondenpatiënten.
Tips om brandwonden op de camping te voorkomen
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker op de camping.
- Zet je hete thee of koffie niet op de rand van je wiebelige campingtafel. Zet deze in het midden van de tafel en voeg altijd een scheutje koud water toe.
- Zorg dat je waterkoker of koffiezetapparaat ergens staat waar kinderen en/of huisdieren niet bij kunnen. Let ook op dat de snoeren van de apparaten niet voor het grijpen liggen.
- Ben je aan het koken? Blijf er dan bij en zorg dat je kinderen of huisdieren uit de buurt blijven.
- Let bij heet weer op dat je kind of huisdier zich niet brandt aan hete speeltoestellen, het asfalt of zand.
- Heeft een van je reisgenoten of heb jijzelf toch een brandwond opgelopen? Check hier de eerste hulp regels.
Wist je dat…
De zomer voor een piek in het aantal slachtoffers met brandwonden zorgt? De omstandigheden zijn dan anders dan gebruikelijk en normale routine ontbreekt vaak.
Veilig vakantie vieren in je hotelkamer/huisje
Geniet jij liever van je vakantie in een luxe hotelkamer, een appartement of een vakantiehuis(je)?
Item #1
Item #2
Item #3
Veilige vakantie voor thuisblijvers
Om een fijne vakantie te hebben, hoef je natuurlijk niet per se uren in het vliegtuig of de auto te zitten. Ook vanuit je eigen huis is er vaak genoeg leuks te beleven. Maar ook thuis gebeuren er helaas veel brandwondenongelukken, zeker in de zomer. Lees hieronder wat jij kunt doen om het risico hierop te verkleinen.
Veilig barbecueën
- Zorg dat je barbecue op de juiste plek staat: op een vlakke ondergrond, zoveel mogelijk uit de wind en niet in de buurt van brandbare materialen (synthetische kleding, parasols, planten etc.)
- Zorg dat je kinderen en/of huisdieren uit de buurt van de barbecue blijven, plaats er eventueel een hekje omheen.
- Kies bij het aanmaken van de barbecue voor houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn de veiligste keuze: ze veroorzaken geen vonken. En gebruik bij het aanmaken aanmaakblokjes of speciale aanmaakvloeistof.
- Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus! Deze brandbare vloeistoffen kunnen steekvlammen en daarmee ernstige brandwonden veroorzaken.
- Gebruik je een gasbarbecue? Plaats de gasfles dan nooit onder de barbecue, maar zet deze ernaast. Draai in geval van nood altijd de gasfles dicht.
- Ben je klaar met barbecueën? Laat de barbecue dan op zijn plaats afkoelen, probeer nooit een nog warme barbecue te verplaatsen. Mocht het toch fout gaan, zorg er dan voor dat je altijd een emmer met zand bij de hand hebt zodat je het vuur kunt doven.
Zomergevaren voor kinderen
- Ga je met de auto weg? Voel van te voren of het autozitje van je kind niet te heet is. Door de brandende zon is zo'n zitje in no-time gloeiendheet. Dit kun je voorkomen door er een (hand)doek overheen te leggen wanneer het autozitje niet in gebruik is.
- Check in de speeltuin altijd of de speeltoestellen (bijv. de metalen glijbaan) en rubberen tegels niet te heet zijn voor je kind om op te spelen.
- Voorkom verbrande voetzolen door te hete tegels. De huid van een kind is veel dunner dan bij een volwassen persoon. In de brandende zon kunnen tegels, in bijvoorbeeld de tuin, écht gloeiend heet worden. Zorg ervoor dat je kind altijd schoenen of sokjes draagt om brandwonden te voorkomen.
- In de brandende zon kan het water in je tuinslang razendsnel opwarmen tot 60 graden. Pas daarom bij hoge temperaturen dus extra op, laat het water eerst even lopen totdat het hete water uit de tuinslang is.
-
Buiten zet je een kopje thee sneller neer op de grond of een wiebelig bijzettafeltje. De kans is groot dat jouw kindje daar bij kan. Schenk altijd koud water bij je thee en zet je kop buiten bereik van je kind.
Veilig zonnen
Te lang en onbeschermd in de zon zitten, kan leiden tot een eerstegraads verbranding. De huid is niet stuk en daarom spreken we niet van een brandwond, maar van een verbranding. Ook een eerstegraads verbranding kan erg pijn doen, juist ook bij kinderen.
Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…
… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.
Ja, ik help mee