Brandwonden behandelen: EHBO en tips

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Op een goede manier brandwonden behandelen maakt een groot verschil. Brandwonden zijn pijnlijk en als je niet weet hoe je ze moet behandelen, kun je de situatie verergeren. Of het nu gaat om een ongeluk in de keuken, met een hete vloeistof, of door blootstelling aan vuur. Brandwonden behandelen vereist snelle actie. Weet jij wat je moet doen? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over brandwonden behandelen.

Brandwonden behandelen
Eerste hulp bij brandwonden

Brandwonden behandelen in 7 stappen

Heb je een ongeluk gehad en wil je brandwonden behandelen? Hier zijn de belangrijkste stappen:

  1. Brandwonden behandelen door koeling: zodra je je verbrandt, koel dan onmiddellijk met lauw, zacht stromend water voor minstens 10 minuten. Dit helpt de hitte uit de wond te halen, verlicht pijn en beperkt de schade. Verwijder zo snel mogelijk kleding en sieraden. Verwijder bij kleine kinderen meteen de luier. Luiers nemen vocht op en houden de hitte vast. Hierna kun je verder met brandwonden behandelen.
  2. Beoordeel de situatie: moet je ernstige brandwonden behandelen, of is er twijfel? Bel altijd 112. Als een brandwond groot en/of diep is, blaren vertoont of samengaat met symptomen als koorts of braken, zoek dan onmiddellijk medische hulp. Ditzelfde geldt ook voor brandwonden die ontstaan zijn door elektra of chemische middelen (bijvoorbeeld gootsteenontstopper of zoutzuur). Medische specialisten helpen met brandwonden behandelen.
  3. Koel alleen de wond: bij brandwonden behandelen is het belangrijk om de lichaamstemperatuur te behouden. Zo voorkom je onderkoeling.
  4. Niets smeren: bij brandwonden behandelen wil je voorkomen dat je deze aanraakt of er iets op smeert. Zo houd je de kans op infectie zo klein mogelijk.
  5. Brandwonden behandelen: is het een droge rode plek geworden? Dan hoef je de brandwond niet af te dekken. Zitten er blaren op de wond of is de wond open? Ga de brandwonden behandelen door deze af te dekken met huishoudfolie, een schone, droge doek of steriel verband. Als je huishoudfolie gebruikt, is het belangrijk het in lagen aan te brengen en niet om het lichaamsdeel te wikkelen. Zo voorkom je afknellingsgevaar.
  6. Warm houden: na het brandwonden behandelen houd je de rest van het lichaam warm met een deken.
  7. Huisarts: twijfel je of blijf je erge pijn houden? Bel dan je huisarts, deze kan de kijken wat er verder nodig is voor brandwonden behandelen.

LET OP! De EHBO-regels bij het brandwonden behandelen zijn veranderd. Verwijder bij een brandwond zo snel mogelijk kleding, sieraden en (indien van toepassing) de luier. 

Ongelukken voorkomen is beter dan brandwonden behandelen

Laten we hopen dat je nooit iemand hoeft te helpen met brandwonden behandelen. Maar zoals eerder gezegd: een ongeluk zit in een klein hoekje. Lees hier tips om brandwonden te voorkomen:

  • Als je kleine kinderen hebt, zorg dan dat je pannen achterop het fornuis hebt staan.
  • Gebruik voor het aansteken van de barbecue of haard aanmaakblokjes. Geen vloeibare brandstoffen of gel.
  • Voorkom brandwonden behandelen en beperk brandgevaar: rook niet binnenshuis.
  • Bewaar lucifers en aanstekers buiten het bereik van kinderen.
  • Steek je kaarsjes aan, laat dan je kinderen (en huisdieren) er niet alleen bij. Zet de kaarsen niet in de buurt van gordijnen en blaas ze uit als je de ruimte verlaat.
  • Controleer bij kleine kinderen altijd eerst of het badwater niet te heet is.
  • Gebruik goede zonnebrandcrème met een hoge factor voor zowel jezelf als je kind.
  • Plaats een of meerdere rookmelders in je huis om snel brand te detecteren. Rookmelders nodig? Bestel ze in onze webshop.

Brandwonden behandelen bij kleine kinderen

Kleine kinderen zijn een erg kwetsbaar voor brandwonden. Meer dan 25% van de brandwondgevallen zijn kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Wil je meer informatie over brandwonden behandelen bij kinderen van deze leeftijd? Bestel jouw gratis eerste hulp-boekje via de onderstaande knop.

Voorkom brandwonden bij kleine kinderen

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee