Sandra was tien jaar toen haar synthetische verkleedkleren door een straalkacheltje vlam vatte. Eenmaal in het ziekenhuis hoorde ze dat het nog maar de vraag was of ze het einde van de week zou halen, gezien het feit dat 33 procent van haar benen en billen was verbrand.
“Zuster Wilhelmina vertelde me dat ik nooit meer zou lopen omdat alles was aangetast. Ik was eigenwijs en ben gaan oefenen tot ik er letterlijk bij neerviel. En het lukte. Ik heb zelfs nog op hoog niveau diverse sporten gedaan.” Dat heeft ze te danken aan een moeder van twee kinderen op de kleuterschool, waar zij al op jonge leeftijd hielp: “Ik kwam daar veel, omdat mijn moeder niet kon accepteren wat er met me was gebeurd. Zij is de leidraad en de kracht in mijn leven geweest.”
“Mensen met littekenweefsel mogen ook gezien worden”
In het verleden is Sandra veel gediscrimineerd omdat mensen het eng vonden om haar brandwonden te zien. “Ondanks alle tegenslagen bleef ik sterk. Ik bleef in mezelf geloven. Ik verstopte mezelf niet. Want ja, mensen met littekenweefsel kunnen ook mooi zijn op de foto. We mogen ook gezien worden in plaats van gediscrimineerd te worden.”
Sandra heeft in 2018 een landelijke expositie georganiseerd voor een eerdere fotoshoot van mensen met zichtbare littekens en sprak met alle bezoekers over hun indruk van de foto’s. Deze expositie gaf haar veel positieve energie en ze verwachtte dat de fotoserie voor het 50-jarig bestaan hetzelfde zou doen. “Ik hoop zoveel mogelijk mensen te kunnen motiveren om zichzelf te leren accepteren en gelukkig te zijn.”
Sandra heeft al lang brandwonden, toch kwam ze er pas tijdens haar expositie achter dat de Brandwonden Stichting veel activiteiten organiseert voor mensen met brandwonden. “Ik ben er toen naartoe gegaan en ik was zeer onder de indruk van wat zij allemaal organiseerden voor mensen met zichtbare littekens. Er ging een wereld voor me open.”
Een gouden randje
De goudkleurige reddingsdeken is essentieel bij brandwondenpatiënten. Slachtoffers worden hier door de hulpdiensten in opgevangen. Door de brandwonden verliest het lichaam veel warmte en krijgt het slachtoffer het koud. De reddingsdeken zorgt ervoor dat het slachtoffer warm blijft. De modellen geven met deze fotoshoot een gouden randje aan hun ongeluk.