Brandbare vloeistof

Getekend voor het leven. Roza, 20 jaar.

roza

Het verhaal van Roza…

“Ik was op een verjaardagsfeestje waar een paar gasten aan het klieren waren met het kampvuur. Ik zei dat ze op moesten houden, iedereen had ze al een paar keer gewaarschuwd, maar ze stopten niet. Dus gingen we zelf een paar meter verder zitten van het kampvuur, dat voelde veiliger.” Helaas zaten Roza en haar vriendin in de verkeerde windrichting waardoor hun leven in een paar seconden drastisch veranderde.

“Van het ene op het andere moment zag ik de vlammenzee op me af komen.”

Wanneer er wasbenzine in lege bierflesjes wordt gegoten gaat het mis. Het bierflesje met wasbenzine valt om richting het kampvuur. De damp, die zich altijd als een onheilspellende donderwolk boven brandbare vloeistoffen begeeft, vat vlam…een meterslange steekvlam volgt.

Roza die een paar meter van het kampvuur zit, schrikt op van een sissende geluid, ze draait haar hoofd om en ziet de vlammen op haar afkomen. In een reflex springt ze op. “Dat moment is zo bizar, ik keek naar beneden en zag mijn benen in brand staan…dat kun je niet bevatten.” Op de achtergrond hoorde ik iemand roepen ‘rollen, rollen, rollen!’. Ik ben gaan rollen maar de vlammen wilden niet doven.

Vijf weken wordt Roza opgenomen in het brandwondencentrum. Ze is voor 17% verbrand en heeft derdegraads brandwonden op haar bovenbenen, onderbeen en enkels. Roza is een van de weinige gevallen waarbij de huid niet uit zichzelf geneest. Daarom moet ze maandenlang dagelijkse haar verband wisselen. Wat overblijft zijn de littekens. Roza: ‘Mijn littekens horen nu bij mij, het is goed zo. Met mijn verhaal wil ik anderen helpen en slachtoffers voorkomen.’

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Vergeet je de producten
in je winkelwagen niet?

Met onze producten steun je mensen met brandwonden en verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp