Maak kennis met… Patrick Mulder. Dagelijks werken veel mensen samen voor een nog betere zorg voor mensen met brandwonden. Eén van hen is Patrick. Deze wetenschapper uit Haarlem bestudeert de reactie van het immuunsysteem wanneer iemand een brandwond oploopt. “Met mijn onderzoek brengen we kennis over brandwonden in Beverwijk en de kennis over het immuunsysteem in Nijmegen samen.”
Patrick wist al snel dat hij onderzoek wilde doen. “Biologie en geneeskunde heb ik al van jongs af aan razend interessant gevonden. De keuze om Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek te studeren, was dan ook snel gemaakt.” Tijdens zijn master Biomedical Sciences in Amsterdam specialiseerde hij zich in de immunologie en infectieziekten. “Ik raakte gefascineerd door het immuunsysteem. Het is een uitdaging omdat er nog ontzettend veel te ontdekken is.”
Zonder proefdieren
De ambitieuze wetenschapper werkt nu bij het onderzoekscentrum van de VSBN en het Radboudumc. Hier bestudeert hij de reactie van het immuunsysteem na het oplopen van een brandwond. “Bij ernstige verwondingen, zoals tweede en derdegraads brandwonden, kan de reactie van het immuunsysteem zo heftig zijn dat deze moeilijk onder controle te krijgen is. Dit kan ervoor zorgen dat er extra schade aan de huid en organen ontstaat, terwijl het lichaam juist zou moeten herstellen.”
Om deze reactie van het lichaam beter te begrijpen, focust Patrick zijn onderzoek op de factoren en cellen die deze reactie veroorzaken. “Veel van dit soort onderzoek gebeurt nu nog in proefdieren, maar dit is niet optimaal. Niet alleen vanwege het gebruik van proefdieren, maar ook vanwege de grote verschillen tussen mens en dier. Daarom belangrijk om de onderzoeksmethoden zonder proefdieren te verbeteren. Wij gebruiken in ons onderzoek daarom bloed en huid van patiënten, en ontwikkelen zo een model waarmee we brandwonden op het laboratorium kunnen nabootsen. Zo kunnen we de wondgenezing en ontstekingsreactie op het laboratorium onderzoeken zonder gebruik te maken van proefdieren.”
Teamsport
Het onderzoek wordt door Patrick uitgevoerd door bepaalde onderdelen van de ontstekingsreactie, zoals die bij brandwondenpatiënten plaatsvindt, toe te voegen aan de modellen. “Met zo’n model kunnen we de effecten van de ontstekingsreactie op de wondgenezing bestuderen en geneesmiddelen uittesten.”
“De zeer heftige reacties in het lichaam maken het onderzoek zo interessant.”
Op een zonnige dag gaat hij op zijn motor naar het werk en verdeelt hij daar zijn tijd tussen het laboratorium en zijn kantoor. “In het laboratorium voer ik de experimenten uit, zoals het kweken van cellen of de analyse van verbrande huid met de microscoop. Wanneer ik achter mijn bureau zit, heb ik tijd om mijn resultaten op te schrijven en statistische analyses uit te voeren.” Hij heeft ook regelmatig meetings met collega’s om zijn experimenten en plannen te bespreken. “Onderzoek doen is namelijk echt een teamsport.”
En wat wil Patrick bereiken met zijn onderzoek? “Om de resultaten van de studies in het laboratorium te kunnen vertalen naar de praktijk, zijn nog betere onderzoeksmodellen nodig. Hoe beter we een brandwond kunnen nabootsen, hoe beter we de reactie van het lichaam zullen begrijpen.” Hierdoor zullen Patrick en zijn collega’s nog meer te weten komen over het ontstekingsproces na het oplopen van een brandwond en hoe dit mogelijk kan genezen. “Zo hopen we uiteindelijk de behandeling van brandwonden te verbeteren zonder daarvoor proefdieren te gebruiken.”