Zes weken opgenomen in het brandwondencentrum. Vier weken in een kunstmatige coma. Ernstige brandwonden aan handen en gezicht. Ruim twintig operaties. Jeroen (26) is getekend voor het leven.
Jeroen is twaalf jaar oud wanneer hij een ernstig ongeluk met wasbenzine overleeft. Hij vertelt: “We zaten op een eiland tijdens het scoutingweekend. We waren net klaar met het avondspel toen de fakkel langzaam doofde. Ik stond op twee meter afstand toen één van de leiders een dopje met wasbenzine vulde en deze over de fakkel heen gooide. Er ontstond direct een grote steekvlam. Hij schrok, waardoor de fles wasbenzine kantelde. De steekvlam sloeg in de fles en kwam er vele malen groter uit: wel zo’n vier meter hoog.”
Na vier weken uit coma
“Het enige wat ik mij herinner is dat de vlammen in mijn gezicht sloegen. Ik kneep mijn ogen dicht, maar ik zag de vlammen er doorheen: rood, oranje en geel. Mijn ouders werden in de avond gebeld dat er iets ergs was gebeurd. Alsof mijn vader het aanvoelde, zei hij direct: ‘Als hij maar niet is verbrand’. De eerste vier weken werd ik in slaap gehouden en lag ik in een afgesloten box in verband met infectiegevaar. Mijn ouders konden mij niet aanraken of knuffelen, alleen met mij praten via de intercom. Na vier weken werd ik wakker.”
“Ik wil mensen bewust maken van de gevaren van brandbare vloeistoffen”
“Tegenwoordig zet ik mij, als ambassadeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting, in om mensen bewust te maken over de gevaren van brandbare vloeistoffen. Mensen hebben vaak geen idee waarom brandbare vloeistoffen, zoals: wasbenzine, spiritus, bio-ethanol en brandgel gevaarlijk zijn. De dampen in de fles én de gaswolk die vrijkomt zijn onzichtbaar. Juist die zijn enorm gevaarlijk: één vlammetje creëert een levensgevaarlijke steekvlam. Als ik met mijn verhaal één slachtoffer voorkom, ben ik al blij.”