Brandbare vloeistof

“Mijn eigen kind vond me eng”

Verhaal jack

Tijdens de verbouwing van zijn huis besluit Jack om het riet van zijn dak te verbranden. Wanneer hij het aansteekt met benzine en vuur, waait het brandende riet alle kanten op en dan slaat het noodlot toe…

Jack probeert het brandende riet bijeen te harken. Hij staat dichtbij het vuur en dan blijkt dat hij benzine op zijn kleding heeft gemorst. Binnen enkele seconden vliegt hij in brand. Jack: “In paniek ging ik rollen. Ik wist dat je daarmee vlammen kunt doven, maar dat lukte mij niet. Ik kon ook niet meer normaal ademhalen.” Toch weet hij over twee hekken te klimmen en in een kolk te springen. Daarna gaat hij over dezelfde hekken terug naar huis. “Ik ben onder de douche gaan staan en heb mijn vrouw geroepen. Niet lang daarna lag ik in de ambulance op weg naar het ziekenhuis. Ik bleek voor zo’n twintig procent verbrand te zijn en ben ’s avonds overgebracht naar het brandwondencentrum in Groningen.”

“Mijn eigen kind vond me eng en wilde me niet zien of aanraken. Dat was een shitsituatie.”

Leven op zijn kop

Een brandwondenongeval zet je hele leven op zijn kop en dat van je familie. Jack: “Mijn vrouw kwam om de dag naar het ziekenhuis. Zij zorgde ervoor dat ik steeds bezoek kreeg. Mijn zoontje van drie jaar mocht het brandwondencentrum niet in door infectiegevaar. Bij thuiskomst was ik een vreemde voor hem, mijn huid was paars en ik zat onder de vlekken. Hij vond me eng en wilde me niet zien of aanraken. Dat komt extra hard aan wanneer je herstellende bent van een brandwondenongeval en niet lekker in je vel zit. Na een week werd dat gelukkig minder.”

“Als ik met mijn verhaal één slachtoffer voorkom, ben ik al blij”

“Tegenwoordig zet ik mij in om mensen bewust te maken over de gevaren van brandbare vloeistoffen. Mensen hebben vaak geen idee waarom brandbare vloeistoffen zoals benzine, spiritus, bio-ethanol en brandgel gevaarlijk zijn. De dampen in de fles én de gaswolk die vrijkomt als je de fles opent, zijn onzichtbaar. Juist die zijn enorm gevaarlijk: één vlammetje in die gaswolk of damp creëert een levensgevaarlijke steekvlam. Als ik met mijn verhaal één slachtoffer voorkom, ben ik al blij.”

Waarom gevaarlijk?

Bij het openen van een jerrycan benzine (of andere brandbare vloeistoffen), komt er ALTIJD een gaswolk vrij. Deze onzichtbare gaswolk blijft in de lucht hangen en is zéér brandbaar. Komt daar één vonkje bij, dan ontstaat er een grote steekvlam.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Vergeet je de producten
in je winkelwagen niet?

Met onze producten steun je mensen met brandwonden en verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp