Mensen met ernstige brandwonden hebben een lange weg te gaan voordat ze weer goed kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Deze revalidatie is zowel fysiek als mentaal erg zwaar. Onderzoeker Ingeborg Trul – Kreuze wil met haar onderzoek een bijdrage te leveren aan dit proces. “Ik hoop dat mijn onderzoek een waardevolle bijdrage gaat zijn voor de revalidatie van brandwondenpatiënten.”
Door haar vorige baan kwam Ingeborg in aanraking met het project waar ze nu werkt als onderzoeker. “Ik was product specialist, maar was op zoek naar een nieuwe uitdaging en meer verdieping. Toen ik deze studie voorbij zag komen, sprak de combinatie van de praktijk en de theorie mij erg aan. En tot nu toe bevalt het heel goed.”
Ingeborg komt uit Assen en werkt daarom in het brandwondencentrum in Groningen. Hier doet ze onderzoek naar de factoren die belangrijk zijn tijdens het revalidatieproces van brandwondenpatiënten. “Je cardiorespiratoire conditie is belangrijk in het meten van hoe fit iemand is. Het is een moeilijke beschrijving om aan te geven hoe goed je hart en longen bloed en zuurstof door het lichaam pompen. Het betekent hoe beter deze conditie is, hoe fitter je bent.”
Om dit goed te meten, wordt normaal gesproken de cardiorespiratoire exercise test (CPET) gebruikt. Maar deze test duurt lang en is belastend voor de patiënten. Daarbij is er dure apparatuur en specialistische kennis voor nodig om de test af te nemen. Een alternatieve test om de fitheid te meten is de ‘steep ramp test’. Dit is een praktische en kortere inspanningstest op een fietsergometer waarvoor geen dure apparatuur of gespecialiseerde kennis nodig is. Handig, maar helaas ontbreken tot nu toe waarden zodat specialisten goed kunnen inschatten hoe fit een patiënt eigenlijk is. En daar hoopt Ingeborg verandering in te brengen.
“Ik vind het heel waardevol om zo een bijdrage te leveren.”
Ingeborg doet hiervoor bij 720 gezonde Nederlanders de test, maar ze laat ze ook vragenlijsten invullen. Zo kan ze beoordelen of mensen kunnen deelnemen aan de studie. “Door dit bij gezonde Nederlanders te onderzoeken, kunnen we de standaardwaarde bepalen. Zo gebruiken de specialisten in de brandwondencentra dan allemaal dezelfde scores om te bepalen hoe fit iemand is.”
Momenteel is de onderzoeker druk bezig met de eerste fase van het onderzoek. “We zoeken nu vooral genoeg deelnemers. Ik zorg er dan voor dat ze allemaal de vragenlijsten krijgen en beoordeel dan of ze mee kunnen doen.” Daarbij is ze betrokken bij een ander onderzoek over brandwonden. “Samen met mijn collega Julia schrijven we hiervoor nu het onderzoeksplan.”
Tot op heden is Ingeborg heel blij dat ze in de brandwondenzorg terecht is gekomen. “Nu ben ik nog volop bezig met de voorbereiding en onderzoek ik nog geen mensen met brandwonden. Maar ik vind het heel erg waardevol om een bijdrage te mogen leveren aan een zo goed mogelijk herstel van deze patiënten.”