Tijdens een barbecue bij vrienden werd Ilona aangevallen door hun kat, waarbij ze grote verwondingen opliep. De antibiotica van de huisarts werkte niet. Toen ze weer terugging naar de huisarts werd Ilona meteen doorverwezen en geopereerd. Er bleek een bacterie in de wond te zitten.
“Na de operatie kwamen er zwarte stukjes in de wond. Wat bleek: de bacterie zat nog steeds in de wond”, vertelt Ilona. Er volgde een doorverwijzing naar een dermatologische kliniek, waar ze weer werd geopereerd.
Vleesetende bacterie NF
Op dit moment wist niemand wat Ilona had. Zij zelf ook niet. “De wond ging uiteindelijk dicht en ik ging weer aan het werk. Het duurde niet lang voor ik weer doodziek werd.” Op het internet vond zij iets over Necrotische Fasciitis (NF), een vleesetende bacterie. “Ik las mijn eigen verhaal, verteld door een ander. Via de Brandwonden Stichting ben ik toen in contact gekomen met een nazorgverpleegkundige. Zij bevestigde mijn klachten en zei: ‘jij hebt NF’.”
Toen er eindelijk een naam was voor de aandoening van Ilona, kon ze haar behandeling voortzetten. Ilona wilde graag weer aan het werk en is nu ook bezig met een re-integratietraject waarbij ze alle nodige hulp krijgt. Ze wil aan andere mensen met NF meegeven dat je vooral goed om jezelf moet denken, je rust moet nemen en moet genieten van momenten met je dierbaren. Zij hoopt dat er meer bekendheid komt van de vleesetende bacterie, zodat andere patiënten niet hetzelfde mee hoeven te maken.