Brandbare vloeistof

“Het ongeluk gebeurde vlak voor mijn neus”

christian en agnes

Christian, de man van Agnes, raakte ernstig verbrand bij een ongeluk met bio-ethanol. Agnes vertelt: “Ik had net koffie gezet en we zouden voor het eerst in tijden weer de houtkachel aanzetten. Het hout brandde niet goed, dus Christian ging kijken of hij er iets aan kon doen, maar toen ging het mis…”

Agnes zat op drie meter afstand op de bank en zag een vuurbal uit de kachel komen. “Ik zag hoe mijn man in brand vloog.” Daarna handelde ze vanuit pure paniek om het vuur uit te krijgen. Dit lukte uiteindelijk met water uit de keuken. “Toen het vuur uit was, voelde ik een bepaalde opluchting.”

Iedereen schoot te hulp

Doordat het donker was, zagen ze niet meteen hoe erg het was. “Na de opluchting volgde meteen een gevoel: dit is ernstig.” Agnes heeft Christian onder de douche gezet en direct 112 gebeld. “De politie was als eerst ter plaatse. Het bleek een bekende van ons te zijn. Die heeft geholpen met het ontvangen van de ambulance en het inpakken van spullen die mee moesten naar het ziekenhuis. Ook onze buurvrouw hielp door onze dochter op te vangen, zodat zij er niet te veel van meekreeg. Daar ben ik nog steeds heel dankbaar voor.”

“De weken dat Christian in het ziekenhuis lag, stond ik in een overlevingsstand” 

“Christian is degene die het ongeluk en de pijn heeft gehad. Daarom zette ik mezelf bewust op de tweede plek.” Toch is het voor Agnes een hele heftige periode, waarin ze sterk wilde zijn voor haar man. “Op een gegeven moment krijgt het een plekje. Dan heb je niet de tijd om er heel bewust over na te denken.”

Ze wonen in een dorp waar veel werd gesproken over het ongeluk. Mensen schrokken als ze het stel tegenkwamen: “Het was vooral moeilijk dat iedereen er z’n eigen verhaal van maakte. Zo was er verzonnen dat hij zijn neus was kwijtgeraakt, brandend richting de vijver voor het huis was gerend en zelfs dat hij overleden was.”

“We praten regelmatig over het ongeluk” 

Ondanks deze heftige gebeurtenis gaat het goed met het gezin. “We praten regelmatig over het ongeluk. Voornamelijk omdat onze dochter wil begrijpen hoe het moet zijn geweest.”

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Vergeet je de producten
in je winkelwagen niet?

Met onze producten steun je mensen met brandwonden en verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp