Waarom nieuwe verbandwisselkamers?

Ruim 25% van de brandwondenpatiënten is tussen de 0 en 4 jaar. Hun huid is nog dun en daardoor extra kwetsbaar. De oorzaak van de brandwonden is vaak een ongeval met hete thee, koffie of te warm badwater. Voor deze kleintjes is de dagelijkse verbandwissel in de brandwondencentra een zeer pijnlijk proces dat traumatische ervaringen als gevolg kan hebben.

Strijd mee en word vrijwilliger

Een vlaagje wind kan al pijn doen

Dagelijks verband wisselen is noodzakelijk om uitdroging van de brandwond en infecties te voorkomen. De huid is als het ware een natuurlijke bescherming voor pijn. Bij een brandwond is die beschermer plotseling weg en liggen de zenuwuiteinden bloot. Die blootliggende zenuwuiteinden zijn extreem gevoelig. Een vlaagje wind kan al pijn doen. Het verband losmaken en de wond schoonmaken zijn dan ook ontzettend pijnlijk.

Afleiding én ontspanning helpt

Onderzoek heeft bewezen dat afleiding én ontspanning helpt bij pijnvermindering tijdens de dagelijkse verbandwissels. Daarom hebben de  brandwondencentra sinds kort nieuwe, kindvriendelijke verbandwisselkamers. Verpleegkundigen probeerden van alles om kinderen af te leiden tijdens het verband wisselen. Maar in deze nieuwe kamer gaat dat veel beter. Er is van alles te zien en te doen. En deze afleiding helpt.

“In de nieuwe verbandwisselkamer, was ze meteen een stuk rustiger”

Verpleegkundig specialist Ina van Ingen Schenau nam als eerste de nieuwe verbandwisselkamer in het brandwondencentrum in Groningen in gebruik: “Dat  was met een driejarig Chinees meisje, dat niet goed Nederlands sprak. Alle eerdere keren dat ik haar verband moest wisselen, raakte ze direct in paniek. Maar toen ik haar meenam naar de nieuwe verbandwisselkamer, was ze meteen een stuk rustiger. We kunnen met deze ruimte de angst voor dit dagelijkse pijnlijke ritueel enorm verminderen.

Beweeg uw telefoon of tablet om rond te kijken in de kinderbehandelkamer. Kijkt u op uw computer of laptop, klik dan met uw linker muisknop op de video en beweeg de muis om rond te kunnen kijken. Werkt dit niet? Bekijk de video in de YouTube app.

kobe_held

“Ik ben bang dat mijn littekens niet meer weggaan”

Kobe (9) verbrandde door een ongeluk met vuur. Samen met andere kinderen met brandwonden leert Kobe om te gaan met zijn littekens.
Geef voor kinderen met brandwonden!

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Doneer direct