Huis veilig maken voor jouw kind

Jouw kind wordt steeds groter en zelfstandiger. Je denkt misschien ‘een brandwondenongeval overkomt hem niet’. Maar wist je dat kinderen verbrandingen bijna altijd oplopen in en om het huis? Opletten geblazen dus. Daarom geven we je hier tips om brandwonden bij kinderen te voorkomen.

kind veilig
veiligheidstips_7
blinddoek-kind

Spelletjes

Verboden voorwerp

Je dreumes gaat dingen steeds meer en beter begrijpen. Het woordje ‘nee’ blijft beter hangen, al zal hij soms ondeugend zijn en kijken hoever hij kan gaan. Maak een parcours in je woonkamer met een verboden voorwerp. Geef duidelijk aan dat je kindje daar niet aan mag komen, hoewel dit natuurlijk verleidelijk is. Kijk in hoeverre je kindje bij het verboden voorwerp uit de buurt blijft en prijs hem wanneer dat goed lukt!

Oefen de vluchtroute

Een brand verspreidt zich razendsnel. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook waardoor je niks meer ziet en je niet meer kunt ademen. Je hebt maar een paar minuten om uit huis te vluchten. Belangrijk dus dat jij en je gezin zo snel mogelijk veilig buiten kunnen komen. Oefen het vluchtplan met elkaar. Probeer hierbij je ogen te sluiten. Zo merk je hoe ingewikkeld het is om je vluchtweg te vinden, als je door dikke rook niets meer kunt zien. Spreek ook af wie welk kind en/of huisdier in veiligheid brengt en waar de huissleutels altijd liggen (bij de voordeur). Door de vluchtroute te oefenen is je gezin voorbereid op een eventuele brand.

Veiligheidstips

Zet de waterkoker op een veilige plaats

Plaats een waterkoker of frituurpan achter op het aanrecht en maak het snoer zo kort mogelijk zodat je kind er niet aan kan trekken.

Pannen op de achterste pitten

Gebruik de achterste pitten van de kookplaat en draai de stelen van de pannen naar de zij- of achterkant. Zo voorkom je dat je kind de pannen van de kookplaat trekt.

Sluit ’s nachts de binnendeuren

Een simpele handeling als het altijd sluiten van de binnendeuren voordat je gaat slapen, redt levens als er brand uitbreekt. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook – de grootste bedreiging bij brand – beperkt wordt. Jij en je kind hebben hierdoor meer kans en tijd om veilig te vluchten.

Rookmelder

Als je slaapt, ruik je niets, maar hoor je wel. Tijdens een woningbrand is een werkende rookmelder daarmee je enige overlevingskans. Jij en je kind worden niet vanzelf gewekt bij brand. Plaats dus rookmelders, zodat jullie op tijd in veiligheid kunnen komen.

Pas op met open vuur

Plaats aanstekers en lucifers buiten bereik van je kind. Laat hem nooit alleen bij brandende kaarsen en op minimaal twee meter afstand van open vuur zoals een vuurkorf of barbecue. Zo voorkom je dat je kind zijn handen verbrand.

Kind in douche
veiligheidstips_8
kobe_held

“Ik ben bang dat mijn littekens niet meer weggaan”

Kobe (9) verbrandde door een ongeluk met vuur. Samen met andere kinderen met brandwonden leert Kobe om te gaan met zijn littekens.
Geef voor kinderen met brandwonden!

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Doneer direct