Onderzoeker Patrick Mulder bestudeert ontstekingsreactie bij brandwonden
Wanneer iemand brandwonden oploopt, moet het lichaam heel hard werken om de beschadigde huid te herstellen. Brandwondenpatiënten hebben regelmatig last van een hevige ontstekingsreactie.
Brandwondenonderzoeker Patrick Mulder bestudeert deze reactie.
“De ontstekingsreactie die bij élke verwonding op gang komt, is medisch gezien in principe goed. Want die reactie gaat infecties tegen. Maar bij brandwondenpatiënten duurt de ontstekingsreactie langer dan wenselijk. Daardoor zit dit het genezingsproces juist in de weg en kan het herstel van de patiënt vertraging oplopen. Ik wil daarom een manier vinden om de ontstekingsreactie bij brandwonden te controleren en waar nodig af te remmen.”
Verstoord genezingsproces, trager herstel en ernstige littekens
Een hevige ontstekingsreactie betekent voor een brandwondenpatiënt een veel trager herstel en helaas ook een grotere kans op zichtbare littekens. Door de langdurige ontsteking moet het lichaam extra hard werken, waardoor er minder energie overblijft voor herstel. Daarnaast is er ook meer risico op schade aan hart, longen en nieren door gevaarlijke bloedpropjes. Door het bestuderen van bloed en wondweefsel van brandwondenpatiënten zijn Patrick en zijn collega’s al veel te weten gekomen. Zo blijkt het aantal witte bloedcellen langdurig verhoogd en is de samenstelling hiervan anders dan bij mensen zonder brandwonden. Daarnaast zijn er zogenaamde signaalstoffen aanwezig die de ontsteking blijven aanjagen.
Patrick en zijn collega-onderzoekers zijn al veel te weten gekomen, maar meer onderzoek is noodzakelijk. “We zijn bezig met het ontwikkelen van huidmodellen. Met deze huidmodellen zijn we in staat om brandwonden en de ontstekingsreactie in het laboratorium na te bootsen. Wat gebeurt er precies in de huid na verbranding? Waar gaat het precies mis? Hoe kan de ontsteking onder controle worden gehouden?” stuk voor stuk vragen die beantwoord moeten worden, legt Patrick uit.
Door de brandwond en ontstekingsreactie met deze huidmodellen na te bootsen kunnen verschillende medicijnen worden getest. Eerst in het lab, maar het liefst zo snel mogelijk ook bij patiënten.
Wat is een huidmodel?
Brandwondenpatiënten stellen verbrande huid, die tijdens hun behandeling verwijderd moet worden, beschikbaar voor het onderzoek. Ook wordt er gebruikgemaakt van gezonde huid die afkomstig is van cosmetische of corrigerende operaties. Maar met de beschikbaar gestelde huid zijn we er nog niet! In het laboratorium maken we er huidmodellen van. Brandwonden bootsen we na door verschillende typen cellen, waaronder de ontstekingscellen, toe te voegen aan deze huidmodellen. Zo kunnen we de reacties bestuderen en medicijnen testen.
Wil je ook het onderzoek van Patrick steunen? Met jouw donatie zorg je ervoor dat belangrijke huidmodellen ontwikkeld worden!
Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…
… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.
Ja, ik help mee