Is je huis veilig voor jouw baby?

Hoera! Na maanden in spanning afwachten is het eindelijk zover: je baby is geboren. Gefeliciteerd! Hopelijk is de zwangerschap en bevalling goed verlopen en kun je nu volop genieten van je kleintje. Een drukke periode breekt aan. Elke dag maakt jouw baby een nieuwe ontwikkeling door. Juist nu is het risico op een brandwondenongeval groter. Zo’n 90% van deze brandwonden wordt veroorzaakt door hete thee, koffie of te warm badwater. Maak de kans op een brandwondenongeval zo klein mogelijk met de volgende tips:

baby

Veiligheidstips

Hete dranken

Drink NOOIT hete thee of koffie als je de kleine op schoot hebt. Houd de theepot, koffiekan en kopjes altijd buiten bereik van je baby. Leg je baby in de box of een wippertje als jij thee of koffie gaat drinken. Leg ook aan eventuele kraamvisite de gevaren uit, zodat zij hun koffie en thee ook buiten het bereik van de baby drinken. Zo blijft het een gezellig maar vooral veilig kraambezoek.

Kinderkamer

Zorg dat je baby vanuit zijn bedje niet bij gevaarlijke dingen kan, zoals stopcontact, raam, verwarming of scherpe en hete voorwerpen.

Newborn in bad

Badthermometer

Een mooi moment, je baby voor het eerst in bad doen. Zorg er hierbij voor dat je een speciale badthermometer bij de hand hebt om de watertemperatuur nauwkeurig te meten. Te koud water  zorgt voor onderkoeling, te heet water kan (ernstige) brandwonden veroorzaken. De optimale watertemperatuur is 37 graden.

Kruik

Kruik in babybedje

In de eerste periode na de geboorte kan een warme kruik in de wieg of kinderwagen handig zijn. Zorg ervoor dat de kruik niet kan lekken. Sluit de warmwaterkruik altijd goed af en doe deze in een hoes. Leg de kruik met de vulopening naar beneden in de wieg, tussen het laken en de deken. Twijfel je of de kruik die je hebt niet te oud is, aarzel dan niet, maar koop een nieuwe.

Rookmelder

Als je slaapt, ruik je niets, maar hoor je wel. Tijdens een woningbrand is een werkende rookmelder daarmee je enige overlevingskans. Jij en je baby worden niet vanzelf gewekt bij brand. Plaats dus hoorbare rookmelders, zodat jij jezelf en je baby op tijd in veiligheid kan brengen.

Newborn in bad
Kruik in babybedje
kobe_held

“Ik ben bang dat mijn littekens niet meer weggaan”

Kobe (9) verbrandde door een ongeluk met vuur. Samen met andere kinderen met brandwonden leert Kobe om te gaan met zijn littekens.
Geef voor kinderen met brandwonden!

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Doneer direct