HOUD DE FEESTDAGEN VEILIG

December. De gezelligste maand van het jaar. Helaas is het ook de drukste maand in de Nederlandse brandwondencentra. Weet jij hoe je ongelukken en brandwonden moet voorkomen? Onthoud onze tips en zorg dat jij gezellige en vooral veilige feestdagen hebt in december.

Feestdagen header

Kerstversiering

December is de maand dat we de gezelligheid in huis halen. We tuigen de kerstboom op, er worden kerststukjes gemaakt en we zetten de kaarsen weer aan. Dit is traditie en het hoort erbij, maar je zorgt onbewust voor meer brandgevaar in huis. Vandaar dat wij de gevaren met jou doornemen zodat jij veilig je huis kunt versieren.

Weet je nog niet of je dit jaar voor een kunstboom of een echte boom kiest? Ons advies: ga voor een duurzame kunstkerstboom. Deze gaat niet alleen langer mee, maar is ook brandveiliger dan een echt boom. Kies je toch voor een echte boom, koop er dan een met een kluit. Als je die dagelijks water geeft, zorg je ervoor dat de boom minder brandbaar is.

Als je de kerstboom uit de berging hebt gehaald, of hebt gekocht, is het tijd om de veiligste plaats te bepalen. Zet deze bijvoorbeeld niet vlak bij de uitgang van de kamer en zorg ervoor dat die niet om kan vallen. Het handigste is om de kerstboom in de hoek te zetten die het verste van de deur is verwijderd. Wanneer het dan toch fout gaat, weet je zeker dat je nog naar buiten kunt vluchten.

kerstversiering

En dan is het tijd om de boom te versieren. Voordat je de lichtjes in de boom hangt, controleer je eerst of de bedrading nog in orde is. Bekijk bijvoorbeeld of de snoeren nog heel zijn en test de versiering voordat je ze in de boom hangt. Zo voorkom je kortsluiting en daarmee brand. Check ook of je verlichting een KEMA-keurmerk heeft. Het KEMA-keurmerk geeft aan dat de versiering brandveilig is. Bij twijfel kun je de versieringen beter niet aanschaffen of gebruiken. Mocht de afstand van de kerstboom tot het stopcontact net te lang zijn voor je verlengsnoer, sluit dan nooit twee verlengsnoeren op elkaar aan. Ga nog even naar de winkel en koop een langer verlengsnoer. Op deze manier verklein je de kans op kortsluiting.

Als je kerstboom helemaal af is, is natuurlijk de rest van het huis aan de beurt. Let hierbij ook op het KEMA-keurmerk voor elektrische versiering. Plaats de andere kerstklokken, ballen en kerststukjes niet in de buurt van apparaten die warm kunnen worden. En gebruik nergens in huis natuurlijk dennengroen. Dit is licht ontvlambaar en daarmee erg gevaarlijk.

Lekker eten

Lekker eten

Gezellig gourmetten, steengrillen of kaasfonduen. Het hoort bij de feestdagen. Het is speciaal en net even anders dan normaal. En dat is nu precies waar het gevaar op de loer ligt. Juist dan gebeuren er ongelukken en lopen veel mensen in de decembermaand brandwonden op. Bij velen zal het blijven bij een gil van schrik, maar jaarlijks belanden er ook mensen in het brandwondencentrum door ongelukken tijdens de feestdagen.

Zorg er daarom voor dat je de kans op ongelukken tijdens het eten zo klein mogelijk maakt. Kies er bijvoorbeeld voor om het fondue- of het gourmetstel op een onderblad te zetten dat niet brandbaar is. Heb je een verlengsnoer nodig? Let er dan op dat deze veilig is aangesloten en niemand erover kan struikelen.

En misschien wel het meest belangrijke: gebruik geen brandbare vloeistoffen wanneer het gourmetstel nog heet is. Wacht hierbij tot het helemaal is afgekoeld. Denk hierbij aan spiritus. Wanneer het gourmetstel nog heet is, kan dit levensgevaarlijke steekvlammen veroorzaken. Een veel veiligere keuze is elektrisch gourmetten of fonduen.

Ga je de deur uit of naar bed?
Zet dan alle kerstverlichting uit!

Kinderen en huisdieren

De winter staat voor de deur! Door de kou betekent dit al snel dat kinderen en huisdieren meer binnen spelen. Normaal moet je natuurlijk al goed opletten, maar door alle gezellige versieringen in huis, kunnen juist zij voor gevaarlijke situaties zorgen.

Het is daarom belangrijk dat je zorgt dat alle snoeren goed zijn opgeborgen. Zo voorkom je dat ze struikelen en er brandbare spullen omvallen. Zorg er ook voor dat zowel kinderen als huisdieren niet in de buurt kunnen komen van open vuur van bijvoorbeeld een open haard of kaarsen. Je moet er toch niet aan denken dat de staart van je kat opeens vlamvat en deze langs de gordijnen loopt. Laat daarom kinderen en dieren nooit alleen in ruimten waar kaarsen aan staan.

Wil je helemaal voorkomen dat je kind of kat brand veroorzaakt door het omstoten van een kaars? Kies dan voor waxinelichtjes of kaarsen op batterijen.

kinderen en huisdieren
Kindervuurwerk

Vuurwerk

Helaas vallen er elk jaar tijdens de jaarwisseling onnodig gewonden door vuurwerk. De meeste ongelukken worden veroorzaakt doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken. Maar niet alleen voor degene die zelf vuurwerk afsteekt is dit gevaarlijk, ook als omstander loop je risico. 

Het meeste vuurwerk is alleen toegestaan tijdens de jaarwisseling, maar schertsvuurwerk, ook wel bekend als kindervuurwerk, is het hele jaar te koop in de winkels. En hoewel dit een stuk onschuldiger klinkt dan het grote sier- en knalvuurwerk, lopen tientallen kinderen en volwassenen jaarlijks ernstige brandwonden op door ongelukken op oudjaarsavond door het afsteken ervan.

Kindervuurwerk is op advies van professionals te koop voor kinderen vanaf 12 jaar. Kinderen die jonger zijn, mogen daarom dit vuurwerk ook niet gebruiken. Daarbij is het verstandig om als volwassene altijd aanwezig te zijn wanneer het wordt afgestoken.

Is het bijna zover, en mag de jaarwisseling worden gevierd? Zorg er dan voor dat je de capuchon van de jas van je kinderen afhaalt. Ook kan je de broekspijp beter over de laarsjes of schoenen doen dan erin. Zo zorg je ervoor dat er niet per ongeluk rondslingerend vuurwerk in de kleding van je kindje belandt.

Tijdens het afsteken zorg je er natuurlijk voor dat er genoeg afstand van het vuurwerk wordt gehouden. Steek het daarbij nooit direct uit de hand af en experimenteer er niet mee. Mocht het vuurwerk niet afgaan, steek het niet opnieuw aan. Gooi er water overheen en ruim het later op.
Meer tips over het veilig afsteken van vuurwerk vind je hier

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee