Onderzoekers

Ibrahim onderzoekt ‘chaotische’ brandwonden

Ibrahim

Maak kennis met… Ibrahim Korkmaz. Deze wetenschapper uit Haarlem doet onderzoek binnen de brandwondenzorg en zet zich dagelijks in voor een nog betere zorg voor brandwondenpatiënten. “Na mijn stage wist ik zeker dat ik verder wilde in het onderzoek. Ik kreeg dan ook de kans om aan een promotieonderzoek te beginnen in de brandwondenzorg. Iets wat goed bij mij paste.” 

Na zijn promotie is hij niet meer weggegaan uit de brandwondenzorg. “Mijn doel is om de processen die een rol spelen bij de genezing van brandwonden, waaronder de immuun/ontstekingsrespons, nog verder te onderzoeken. En uiteindelijk die kennis in te zetten zodat patiënten nog beter geholpen kunnen worden.”

3D-modellen

Het doel van zijn onderzoek is om verschillende onderdelen van de ontstekingsreactie en trombose in kaart te brengen. Van beide is bewezen dat ze een slechte invloed kunnen hebben op de genezing van brandwonden. Zo onderzoekt hij onder andere de relatie tussen ontsteking en littekenvorming bij brandwonden, maar kijkt hij ook naar de rol van vetcellen tijdens de wondgenezing.

Hoewel je misschien zou verwachten dat een onderzoeker zoals Ibrahim veel tijd in het lab doorbrengt, ziet zijn werkdag er elke keer anders uit. “De ene dag zit ik achter mijn computer en ben ik bezig met het lezen van artikelen, het bedenken van ideeën, het schrijven van projecten of werken aan een review. De andere keer zit ik op het lab en werk ik aan het opzetten van 3D (geprinte) modellen voor humane huid reconstructies voor brandwonden.”

“Brandwonden blijven moeilijk te begrijpen.”

Chaotisch

De onderzoeker, met voetbal en reizen als hobby’s, overlegt ook veel met collega’s. “Juist ook met specialisten die niet binnen de brandwondenzorg werken”, vertelt Ibrahim. “Die gesprekken leiden dan weer tot nieuwe inzichten.” Maar waarom doet Ibrahim juist onderzoek in de brandwondenzorg? “Ondanks alle ontwikkelingen blijft het moeilijk om grip en overzicht te krijgen op brandwonden. Deze wonden zijn zo ingewikkeld en chaotisch. Maar juist daarom is het interessant.”

De Haarlemmer hoopt met zijn onderzoek meer kennis op te doen over de ingewikkelde processen die een rol spelen bij de genezing van brandwonden. Die nieuwe informatie wil hij gaan verwerken in wiskundige modellen die kunnen worden gebruikt voor ander onderzoek. “Het belangrijkste hiervan is dat we het aantal experimenten met dieren kunnen verminderen. Maar natuurlijk ook de zorg voor patiënten nog beter kunnen maken.”

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp