Dagelijks werken veel mensen samen om de zorg voor patiënten met brandwonden nog beter te maken. Een van hen is Julia Prent. De Groningse doet onderzoek naar het fysieke herstel van patiënten en hoe goed zij weer kunnen deelnemen in de samenleving. “Omdat het oplopen van brandwonden zoveel impact kan hebben, is bij mij de motivatie erg groot om juist voor deze groep mensen iets te betekenen.”
Julia werkt in het brandwondencentrum van het Martini Ziekenhuis en doet onderzoek naar het herstel van brandwondenpatiënten. Zij bestudeert onder andere hoe goed patiënten weer kunnen deelnemen aan de maatschappij na het ongeluk. “Het wordt steeds duidelijker dat het belangrijk is dat mensen weer fit worden om problemen op de lange termijn te voorkomen. Denk hierbij aan hart en vaatziekten of diabetes. Maar het is ook van belang zodat mensen weer zo goed mogelijk kunnen meedraaien in de maatschappij.”
Tijdens haar opleiding fysiotherapie wilde Julia altijd al graag weten wat er precies in het lichaam gebeurt bij bepaalde klachten en aandoeningen. Daarbij was ze ook nieuwsgierig naar wat voor effect behandelingen precies hebben. “Helaas is dit nog lang niet altijd bekend. Ik had zelf sterk het idee dat ik dit wel moest weten voordat ik patiënten echt goed kon helpen. Op zoek naar antwoorden op mijn vragen, ben ik geïnteresseerd geraakt in wetenschappelijk onderzoek.”
Nu ze werkt als onderzoeker is die motivatie alleen maar verder versterkt. “Ik wil door middel van wetenschappelijk onderzoek zorgen voor meer kennis die kan worden toegepast om de zorg optimaliseren.” Julia legt uit dat er juist veel van dit type onderzoek is gedaan bij patiënten die hele uitgebreide brandwonden hebben opgelopen. “En dit terwijl 80% van de patiënten in de Nederlandse brandwondencentra gelukkig minder dan 10% van het lichaam heeft verbrand.”
Omdat Julia toen ze begon met deze studie de brandwondenzorg goed wilde leren kennen, liep ze in het begin mee met een brandwondenarts. “Zo leerde ik goed hoe de praktijk eruit zag. Daarna ben ik veel gaan lezen, om te weten te komen wat er al allemaal bekend is over fysiek functioneren na brandwonden.” Nu is de enthousiaste onderzoeker vooral bezig met het opzetten van de studie. “Mijn dagen zijn gevuld met lezen van literatuur, maar ook met overleggen met collega’s. Binnenkort start de studie en ga ik veel metingen verrichten. Daar kijk ik wel erg naar uit omdat ik dan weer veel contact met patiënten ga hebben.”
Met haar onderzoek, hoopt Julia een bijdrage te leveren aan de zorg op maat voor patiënten. “Door op tijd te weten welke mensen risico lopen op een minder goed herstel, kunnen we ze snel zorg op maat bieden en specifiek inzetten op factoren die het herstel sterk beïnvloeden. We hopen dat hierdoor meer mensen terugkeren naar het niveau van functioneren van voor het ongeluk.”
En dat is volgens Julia erg belangrijk. “Het oplopen van brandwonden heeft zowel fysiek als mentaal zoveel impact op iemand zijn leven. Een zo goed mogelijke behandeling en herstel zijn van groot belang. Door onderzoek te doen, naar vragen die rechtstreeks uit de praktijk komen, kun je de resultaten meteen toepassen en het effect zien. Vandaar ook dat mijn motivatie erg groot is om juist voor deze groep mensen iets te betekenen.”