Veilige feestdagen

December is een gezellige maand. Maar het is ook de maand waarin veel ongelukken gebeuren: kaarsjes die omvallen, geknoei met spiritus bij het gourmetstel of een ongeluk met vuurwerk. Daar weten Lennart, Britt en Chris helaas alles van, zij raakten op jonge leeftijd levensgevaarlijk gewond door dit soort ongevallen.

Lennart raakte verbrand door vuurwerk dat in zijn jas belandde

Als 7-jarig jongetje liep Lennart ernstige brandwonden op door rondvliegend vuurwerk. De brandwond op zijn buik en borst was zó groot en heftig, dat hij meteen geopereerd moest worden. Anders had hij het niet overleefd. Nog steeds kan Lennart niet goed omhoog kijken omdat het litteken op zijn borst zo strak staat.

lennart-voor-website

 Veilige feestdagentips

  • Kies bij gourmetten of steengrillen voor de meest veilige variant: elektrisch. Gebruik geen spiritus voor fonduestellen en dergelijke, dit kan levensgevaarlijke steekvlammen veroorzaken!
  • Met deze koude winterdagen de sfeerhaard aan? Gezellig! Vul nooit hete spiritus-, brandgel- of bio-ethanolhouders bij! Wacht minstens een uur na het doven om gevaarlijke steekvlammen te voorkomen.
  • Nu de kerstboom in volle glorie staat, wil je het liefst áltijd de lichtjes aan. Zet wel de verlichting van de kerstboom uit (stekker uit het stopcontact) als je weggaat of slaapt. Zo voorkom je brand!
  • Omdat de meeste kerstbomen boven de wortels worden afgezaagd, wordt de boom na verloop van tijd kurkdroog. Dat merk je aan de naalden die uitvallen. Steek daarom geen kaarsen aan in of bij droge kerststukjes of de kerstboom.
  • Meer tips voor veilige feestdagen vind je hier.

Britt overleeft het ternauwernood als thuis de kerstboom in brand vliegt

Wanneer op eerste kerstdag 2004 de kerstboom in brand vliegt door kortsluiting, belandt Britt in een regelrechte nachtmerrie. Haar moeder, broertje en Britt zelf worden net op tijd gered door de brandweer. Een zware tijd in het ziekenhuis volgt, vol pijnlijke verbandwisselingen en een compleet ander uiterlijk. Tot overmaat van ramp overlijdt de moeder van Britt na zes weken.

Help brandwondenpatiënten zoals Britt

Nagestaard worden, je armen niet meer kunnen bewegen en ontelbaar vaak geopereerd moeten worden. Brandwonden laten vaak ernstige littekens achter die grote gevolgen hebben. Steun de Brandwonden Stichting met een gift en help zo jongeren met brandwonden zoals Britt.

Chris raakte ernstig verbrand tijdens het aansteken van zijn sfeerhaard

Wanneer Chris zijn sfeerhaard wil aansteken met bio-ethanol, morst hij dit per ongeluk op de vloerbedekking. Vanaf het moment dat Chris zijn aansteker pakt, gaat het heel snel: de vloerbedekking vat vlam en binnen enkele seconden staat de hele woning inclusief Chris zelf in brand. Op het nippertje overleeft hij het ongeval.

chris-vierkant

Houd kinderen bij open vuur vandaan

Tijdens de koude winterdagen is het fijn om de open haard hoog op te stoken. Knisperend haardvuur, hete chocolademelk met slagroom en de kaarsjes aan, gezellig! Helaas zit een ongelukje, zeker met kleine kinderen in de buurt, in een klein hoekje. Houd kinderen daarom altijd uit de buurt van open vuur en kaarsen. Maar wat als het toch fout gaat?

0