Veilig kruikgebruik

In het brandwondencentrum komen regelmatig slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veroorzaakt door een lekkende of gescheurde kruik. Een kruik kun je gebruiken om je koude voeten aan op te warmen of je (buik)pijn mee te verzachten, maar ook voor baby’tjes kunnen kruiken handig zijn. Omdat baby’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het, zeker in de winter, belangrijk dat je een kruik hebt. Hoe gebruik je zo’n ding veilig?

Kruik in kruikenzak Stichting Babyspullen

Foto: Studio74_fotografie

Samenwerking Stichting Babyspullen

Ieder kindje dat in Nederland geboren wordt, verdient een eerlijke start. Stichting Babyspullen zet zich in voor baby’s die geboren worden in armoede. Ze zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van. Een prachtig initiatief!

“Het babypakket zorgde voor veel rust en opluchting. Na dat pakket wist ik echt: het is nu goed zo, ik heb alles.” – mama Dehlayla

Helaas is er een groot tekort aan nieuwe kruiken voor in de pakketten. En dit terwijl een kruik essentieel is in het leventje van een pasgeborene. Zo’n kleintje kan zichzelf namelijk nog niet goed op temperatuur houden. Bovendien weten we dat de doelgroep die in aanmerking komt voor een babypakket, ook de groep is die het grootste risico loopt op ernstige brandwonden. De Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Babyspullen slaan daarom de handen ineen om zoveel mogelijk van deze gezinnen een nieuwe kruik te bieden.

Gun jij een kindje in armoede een eerlijke start?

Stichting Babyspullen babystartpakket

Foto: Studio74_fotografie

Kruik met kruikzak in bedje Stichting Babyspullen

Foto: Studio74_fotografie

Gebruiksadvies kruiken

 • Gebruik om elke kruik een kruikenzak.
 • Gebruik geen hoes in de vorm van een speelgoedbeest; dit nodigt kinderen uit om met de kruik te spelen.
 • Gebruik de kruik om het bed voor te verwarmen. Haal de kruik uit het bed als de baby in bed ligt. Wil je toch de kruik gebruiken wanneer de baby in bed ligt, overleg dit eerst met een arts, kraamverzorgende of verloskundige. Als de deskundige het wenselijk vindt om de kruik in het bed te leggen bij de baby, leg de kruik dan op de deken op een handbreedte afstand van de baby. De kruik mag niet te dicht bij de baby liggen, vanwege verbrandingsgevaar van de tere huid.
 • Tip: wikkel de kruik (met kruikenzak) in een hydrofiele luier of molton en maak deze aan de zijkant van de kruik vast met een dubbele knoop. Leg de kruik met de knoop naar de baby toe, de knoop zorgt ervoor dat de kruik op afstand blijft en niet naar de baby toe kan rollen.
 • Onderhoud de kruik goed, controleer bij elk gebruik of de kruik niet kan lekken.
 • Berg de kruik na gebruik op volgens de gebruiksaanwijzing.

Meer tips om veilig met je kruik om te gaan

warmwaterkruik

Deze kruik wordt warm door eerst water te verwarmen en de kruik hiermee te vullen. Let er bij een heetwaterkruik op dat:

 • De kruik meerdere windingen in de schroefdop heeft en naadloos is; er in de dop een rubber afsluitplaatje zit.

Als je de heetwaterkruik gebruikt, zijn er een paar dingen waarop je moet letten:

 • Controleer de kruik en het rubberplaatje elke keer voor gebruik. Het plaatje mag niet hard zijn en geen scheurtjes vertonen. Is het rubberplaatje kapot of versleten, vervang het dan direct. In de gebruiksaanwijzingen staat waar je een nieuw rubberplaatje kunt bestellen.
 • Vul de heetwaterkruik als volgt: plaats de kruik in de gootsteen en vul hem volledig met heet kraanwater. Gebruik alleen kokend water als de arts, verloskundige of kraamverzorgende dit nodig vindt. Pak vervolgens de kruik vast met een doek, duw de lucht eruit en draai de dop erop. Controleer tot slot op lekkage door de kruik na het afdrogen over een droog aanrecht te rollen en heen en weer te schudden met de sluiting naar beneden.
 • Warm een lege of gevulde heetwaterkruik nooit op; er kunnen te grote spanningen optreden waardoor de kruik kapot gaat.
 • Zet een kunststof kruik na gebruik leeg weg.
  Metalen kruiken zijn gevoelig voor roest. Als roest ontstaat kan er een gat ontstaan waardoor de kruik gaat lekken. Leeg een metalen kruik daarom na gebruik niet, maar vul het na gebruik met kokend water en zet het dicht weg. Ook als de kruik lange tijd niet meer gebruikt zal worden. Eventuele roestvorming wordt zo voorkomen. Bewaar metalen kruiken vorstvrij.

gelkruik

Deze kruik verwarm je in de magnetron. Tijdens het verwarmen verandert de inhoud van de kruik van een vaste naar een vloeibare vorm. De warme kruik voelt zacht en flexibel aan. Als de kruik is afgekoeld, neemt deze weer een vaste vorm aan en voelt hard aan.

Zorg dat je:

 • Altijd een kruik koopt met een goede (Nederlandse) gebruiksaanwijzing.
 • De gelkruik elke keer voor gebruik controleert. Let erop dat er geen scheurtjes zijn ontstaan waardoor de (warme) inhoud uit de kruik kan vrijkomen.
 • De kruik (zonder hoes) volgens de gebruiksaanwijzing opwarmt. Let er bij het gebruik van de magnetron op dat de kruik niet langer en/of met een hoger vermogen wordt opgewarmd dan in de gebruiksaanwijzing staat aangegeven.
 • De inhoud van de kruik heen en weer beweegt. Een magnetron verwarmt niet gelijkmatig, zodat de ene plek warmer kan zijn dan de andere.

pittenkruik

Dit is een soort zak gevuld met bijvoorbeeld kersenpitten of lijnzaad. De pitten houden na opwarming in de magnetron, oven of op de verwarming de warmte lange tijd vast. Gebruik de pittenkruik onder toezicht. Laat je kind niet slapen met een pittenkruik, ook vanwege het risico op wiegendood. Toezicht is ook nodig bij gehandicapten en personen die niet doeltreffend kunnen reageren, omdat er enkele gevallen bekend zijn waarbij een kersenpittenkruik is ontbrand. Van kruiken met andere soorten pitten zijn geen gevallen van spontane ontbranding bekend.

Zorg dat je:

 • Een pittenkruik met een duidelijke (Nederlandse) gebruiksaanwijzing koopt; de zak van de kruik op stevigheid controleert;
 • De pittenkruik elke keer voor gebruik controleert op losse naden of gaatjes waardoor de pitten vrij kunnen komen. Kleine kinderen kunnen daar gemakkelijk in stikken;
 • De pittenkruik regelmatig vochtig maakt door deze te besproeien met een plantenspuit of door de kruik kort onder de kraan te houden, zodat de kersenpitten niet kunnen uitdrogen;
 • De pittenkruik (zonder hoes) bij voorkeur opgewarmd wordt in de oven volgens de gebruiksaanwijzingen en niet in de magnetron. Door de magnetron kunnen sommige kersenpitten warmer worden dan anderen en verbrandingen veroorzaken. Wil je toch de magnetron gebruiken, volg dan goed de gebruiksaanwijzingen op met een juist ingesteld vermogen;
 • Voor gebruik de temperatuur van de kruik controleert op de binnenkant van je pols;
  na het opwarmen de pitten in de kruik door elkaar schudt om de warmte te verdelen;
 • De kruik niet meer gebruikt als je na het opwarmen een baklucht ruikt! De pitten zijn dan verkoold en kunnen niet meer worden opgewarmd.

elektrische kruik

Deze kruik verwarm je door de stekker in het stopcontact te steken. Als je een elektrische kruik koopt, is het belangrijk om een paar zaken te checken:

 • Slaat de kruik automatisch af wanneer de gewenste temperatuur is bereikt?
 • Zit de kruik in een kruikenzak?
 • Is de kruik goed afgesloten zodat het niet mogelijk is bij de elektrische elementen te komen?
 • Heeft de kruik geen scherpe randen of onderdelen?
 • Let er bovendien op dat je; voor het opladen de instructies volgt in de bijgeleverde handleiding; de kruikenzak na het opwarmen goed afsluit; de kruik op een vuurvaste ondergrond legt tijdens het opladen; de kruik nooit in bed legt als de stekker nog in het stopcontact zit.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee