Beverwijk-Arnhem, 1 februari. De laatste periode zijn er opvallend veel meldingen van (bijna-)ongevallen met koolmonoxidevergiftiging. Zo’n vergiftiging kan iedereen overkomen. Toch is minder bekend dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. Daarom start Brandweer Nederland op 1 februari de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting, de 25 brandweerregio’s en de GGD roepen we op om de volgende acties thuis uit te voeren: ventileren, controleren en alarmeren.

‘’Vijf jaar geleden had ik na het slapen na een nachtdienst last van duizelingen en lichte hoofdpijn. Buitenshuis ging het beter’’, zegt Johan van Wel, in het dagelijks leven vrijwillig brandweerman. Na het ‘voorslapen’ voor de volgende nachtdienst voelde ik me weer niet zo geweldig fit, maar ik ben toch gaan werken. Toen ik de volgende ochtend fit thuiskwam was mijn vrouw duizelig en draaierig. Uiteindelijk bleek het een koolmonoxidevergiftiging te zijn door een fout van de installateur bij het installeren van de cv-ketel. De pijp sloot niet goed aan op de cv ketel. Deze was bij de storm een dag eerder los komen te zitten.”

Vage griepklachten door CO-vergiftiging worden niet herkend
Blootstelling aan een té hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan tot CO-vergiftiging leiden. Dat voelt in eerste instantie als een beginnend griepje: je krijgt hoofdpijn, wordt misselijk, moet overgeven en bent moe. Ook verwardheid kan optreden. Verdere blootstelling aan het gas kan bewusteloosheid, blijvende hersenschade of zelfs de dood tot gevolg hebben.
De vage griepklachten van Johan van Wel staan niet op zich. Hilda Raasing van Brandweer Nederland : ‘’De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend waardoor een juiste diagnose uitblijft. Dan kan verregaande consequenties hebben.”

Ventileren, controleren, alarmeren
Omdat je koolmonoxide niet ruikt, proeft of ziet kan een koolmonoxidemelder levens redden. Zo word je tijdig gealarmeerd voordat je het bewustzijn verliest. In Nederland heeft circa 18% een CO-melder in de woning geplaatst.*
‘’Ongevallen met koolmonoxide kun je écht voorkomen’’, volgens Hilda Raasing. ‘’Koolmonoxide is levensgevaarlijk. Het is daarom van belang om de gevaren van koolmonoxide onder de aandacht te brengen én vooral praktische adviezen te geven. Zo kunnen mensen zelf actie ondernemen: Ventileer uw huis continu. Controleer uw verbrandingstoestellen regelmatig en hang een CO-melder op.’’

Test jezelf
Voor deze campagne is een speciale online test ontwikkeld. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten. Je leert hoe je een CO-vergiftiging kunt herkennen en voorkomen en wat je moet doen bij een CO-vergiftiging. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen. Er is een mogelijkheid een CO-melder met een speciale campagnekorting te kopen. Via sociale media-kanalen brengen zowel Brandweer Nederland als de Nederlandse Brandwonden Stichting in de campagneweken de test breed onder de aandacht.

Plaatsingsadvies
Sinds afgelopen najaar is er een wetenschappelijk onderbouwd plaatsingsadvies voor CO-melders. De conclusies van het onderzoek geven eindelijk duidelijkheid over de juiste plek om een CO-melder te plaatsen. Dit advies en alle campagne informatie vindt u hier: www.brandweer.nl/koolmonoxide.
*Bron: Nederlandse Brandwonden Stichting o.b.v. gegevens uit WoOn 2015 (ministerie van BZK en het CBS).

Zie ook www.brandweer.nl/koolmonoxide

Noot voor de redactie:

Voor nadere inhoudelijke persinformatie kunt u contact opnemen met
Frank Huizinga, woordvoerder van Brandweer Nederland, via telefoonnummer
06 51 99 52 05.

Over Brandweer Nederland
Brandweer Nederland is het samenwerkingsverband van alle brandweerkorpsen. Wij staan voor alle 30.000 beroeps- en vrijwillige brandweermensen die zich inzetten voor een brandveilige samenleving. Ons doel: minder branden, minder slachtoffers, minder schade. Brandweer Nederland: samen sterk, samen veilig. U kunt de activiteiten van Brandweer Nederland volgen op de website: www.brandweernederland.nl.

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting
De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. De organisatie wordt niet gefinancierd door de overheid en is volledig afhankelijk van gevers en vrijwilligers die zich inzetten voor de landelijke collecte. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen met hun opleiding, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij intensief voor en samen met de drie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenstichting.nl.

 

0
Logo Brandwondenstichting

Wij kunnen uw hulp goed gebruiken!

Daarom hebben we onze websites vernieuwd. Op deze website kunt u kijken hoe u een bijdrage kunt leveren. Kijk op www.brandwondenzorg.nl over het voorkomen van brandwonden en de zorg aan patiënten met brandwonden 
close-link