CO-melder gids > Typen CO-melders

CO-melder gids

Typen CO-melders

Weet hoe je jouw gezin en jezelf het beste kan beschermen tegen CO-vergiftiging. Een CO-melder is daarbij noodzakelijk. Zorg ervoor dat je alleen een CO-melder koopt die de norm NEN-EN 50291 heeft. Deze norm staat op de verpakking. Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen CO-melders.

Ingebouwde batterij

Ingebouwde batterijen gaan in veel gevallen even lang mee als de melder zelf. Dat betekent dat je nooit de batterij hoeft te vervangen. Het scheelt kosten op de lange termijn, maar belangrijker: het is veiliger. De melder blijft het doen voor de periode van de levensduur. Test dit wel regelmatig met de testknop. De aankoopprijs van deze melders is relatief hoog, maar daarvoor krijg je gemak, veiligheid en batterijbesparing terug.

Display

Er zijn CO-melders met en zonder display. Op een display is de concentratie van koolmonoxide af te lezen. Hierdoor weet je ten alle tijden hoeveel koolmonoxide er in jouw huis hangt.

Prijs

De goedkoopste CO-melders beginnen vanaf €10,- en lopen op tot €60,-. Let goed op wat op de lange termijn het voordeligst en vooral het veiligst is. Belangrijke punten die dit bepalen zijn: de garantie, de levensduur, de batterijduur en het display.

Een goedkope CO-melder kan bijvoorbeeld slechts twee jaar meegaan, waarbij de batterij na een jaar vervangen moet worden. Terwijl een wat duurdere melder een levens- en batterijduur van wel 10 jaar kan hebben.

Combi-melders

Er bestaan melders die zowel alarm slaan voor rook als voor koolmonoxide, ook wel een combimelder genoemd. Let op! Niet in alle ruimtes kan je een combimelder ophangen. Als je de melder wilt hangen in de ruimte waar een verbrandingstoestel zich bevindt, dan is een combimelder mogelijk. In deze ruimte is het plaatsingsadvies voor zowel een rook- als CO-melder namelijk gelijk.

In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt, is dit niet het geval. De hoogte waarop de rook- en CO-melder in deze ruimtes moet worden opgehangen verschilt hier van elkaar. In deze ruimtes adviseren we je om een aparte rook- en CO-melder op te hangen. Het plaatsingsadvies voor CO-melders vind je hier en voor rookmelders hier.

0