Veilig een kruik gebruiken
Veel mensen denken dat het gebruik van een kruik veilig is. Of je gebruikt een kruik misschien zonder erbij na te denken. Maar in het brandwondencentrum komen regelmatig slachtoffers met ernstige brandwonden binnen, veroorzaakt door een lekkende of gescheurde kruik. Een kruik kun je gebruiken om je koude voeten aan op te warmen of je (buik)pijn mee te verzachten. Maar ook voor baby’tjes kan het gebruik van een kruik handig zijn. Omdat baby’s hun eigen lichaamstemperatuur nog niet kunnen regelen is het, zeker in de winter, belangrijk dat je een kruik hebt. Op deze pagina vind je tips en adviezen over hoe je een kruik veilig gebruikt.
Kruik gebruik bij baby's en jonge kinderen
Om brandwonden te voorkomen is het belangrijk om te weten hoe een kruik gebruik op de meest veilige manier kan. Hieronder vind je een overzicht van adviezen:
- Gebruik bij voorkeur geen kruik in het bedje van een baby, tenzij op advies van een arts of verloskundige.
- Doe een kruikenzak om iedere kruik.
- Gebruik nooit een kruik in de vorm van een speelgoedbeest. Dit nodigt kinderen uit om met de kruik te spelen.
- Wil je de kruik gebruiken om het bedje van je baby voor te verwarmen? Vergeet deze dan niet eruit te halen als je je kleintje in bed legt.
- Blijkt het (in overleg met je arts, kraamverzorgende of verloskundige) toch nodig om de kruik bij je baby te leggen? Plaats de kruik dan bovenop het dekentje. Leg de kruik niet te dicht bij de baby.
- Zet de kruik na gebruik weg volgens de instructies.
Samenwerking Stichting Babyspullen
Ieder kindje dat in Nederland geboren wordt, verdient een eerlijke start. Stichting Babyspullen zet zich in voor baby’s die geboren worden in armoede. Deze stichting zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van. Een prachtig initiatief!
“Het babypakket zorgde voor veel rust en opluchting. Na dat pakket wist ik echt: het is nu goed zo, ik heb alles.”
Helaas is er een groot tekort aan nieuwe kruiken voor in de pakketten. Dit terwijl een kruik gebruiken essentieel is in het leven van een pasgeborene. Zo’n kleintje kan zichzelf namelijk nog niet goed op temperatuur houden. Bovendien weten we dat de doelgroep die in aanmerking komt voor een babypakket, ook de groep is die het grootste risico loopt op ernstige brandwonden. De Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Babyspullen slaan daarom de handen ineen om zoveel mogelijk van deze gezinnen een nieuwe kruik te bieden.
Gun jij een kindje in armoede een eerlijke start?
Meest gestelde vragen over het gebruik van een kruik
Veel mensen hebben vragen over het veilig en effectief gebruiken van een kruik. Hieronder beantwoorden we enkele veelvoorkomende vragen om je te helpen bij het toepassen van kruik gebruik in verschillende situaties.
Hoe gebruik ik een warmwaterkruik (metaal of kunststof)?
De warmwaterkruik wordt verwarmd door het hete water waarmee deze gevuld wordt.
Deze kruik kun je veilig in gebruik nemen wanneer:
- Er in de dop een afsluitplaatje van rubber zit. Zo’n kruik heeft meerdere windingen in de schroefdop en is naadloos.
- Je de warmwaterkruik en het rubber voor ieder gebruik controleert. Het rubber mag geen scheuren vertonen of hard zijn. Is dat toch het geval? Gebruik de kruik dan niet. Vervang eerst het rubber.
- Je de kruik niet gebruikt met kokend water, maar met heet kraanwater vult en de dop goed vastdraait. Check op lekkages door de kruik (na droogmaken) over het aanrecht te rollen of voorzichtig te schudden met de dop naar beneden.
- Je een lege of gevulde heetwaterkruik nooit opwarmt; Door de spanning kan de kruik kapot gaan.
- Je bij het gebruik van een kunststof kruik deze leeg wegzet.
- Je bij het gebruik van een metalen kruik deze gevuld met water wegzet. Een metalen kruik is namelijk gevoelig voor roest, ook als de kruik lange tijd niet meer gebruikt wordt. Hierdoor kan een gat ontstaan waardoor de kruik gaat lekken.
- Tip: Rol de kruik en kruikenzak in een hydrofiele luier en knoop deze dicht. Leg de kruik altijd met de knoop naar de baby toe. Door de knoop blijft de kruik op afstand en kan deze niet naar de baby toe rollen.
Een gelkruik gebruiken (of een andere warmtegevoelige substantie)
Een gelkruik wordt in de magnetron verwarmt. De inhoud verandert tijdens het verwarmen van vaste naar vloeibare vorm. Na het afkoelen neemt de inhoud weer een vaste vorm aan. Bij het gebruiken van een gelkruik is het van belang dat je:
- Een gelkruik koopt met een duidelijke (Nederlandse) gebruiksaanwijzing en deze dus altijd volgens de handleiding opwarmt. Let vooral op dat de kruik in de magnetron niet langer en/of met een hoger vermogen wordt opgewarmd.
- De kruik telkens voor gebruik checkt op scheurtjes waardoor de (warme) inhoud uit de kruik kan vrijkomen. Wanneer dat het geval is, gebruik de kruik dan niet meer.
- De inhoud van de gelkruik na het verwarmen goed mengt. Een magnetron verwarmt namelijk altijd ongelijkmatig.
Hoe gebruik ik een pittenkruik?
De pittenkruik is een katoenen sloop gevuld met bijvoorbeeld lijnzaad of kersenpitten. Deze kruik warm je op in de magnetron/oven, of bovenop de verwarming. De pitten houden de warmte lang vast. Laat je kind niet deze kruik gebruiken. Dit vanwege een verhoogd risico op wiegendood en kans op spontane ontbranding. Zorg daarnaast, als je deze kruik wilt gebruiken, dat je:
- Een pittenkruik koopt met een duidelijke (Nederlandse) gebruiksaanwijzing en deze altijd volgens de handleiding opwarmt. Gebruik je de kruik in de magnetron? Warm de kruik dan niet langer en/of met een hoger vermogen op.
- De pittenkruik voor ieder gebruik checkt op losse naden of gaatjes. In de kleine pitten of zaden die vrijkomen kunnen kleine kinderen gemakkelijk stikken. Zie je losse naden of gaatjes? Gebruik deze kruik dan niet.
- De kruik voor ieder gebruik vochtig maakt met water, zodat de kersenpitten niet uitdrogen.
- De pittenkruik (zonder hoes) bij voorkeur verwarmt in de oven of op de verwarming. Bij kruikgebruik in de magnetron kunnen sommige pitten (veel) heter worden dan andere.
- Voor gebruik de pitten in de kruik door elkaar schudt en de temperatuur van de pittenkruik controleert op de binnenkant van je pols.
- De pittenzak kruik niet meer gebruikt als je na het opwarmen een baklucht ruikt. Die lucht komt door verkoling van de pitten, wat gevaar oplevert.
Een elektrisch oplaadbare kruik gebruiken
Een elektrische kruik wordt warm door deze op te laden met een stekker. Gebruik je een elektrische kruik of ben je van plan deze te kopen? Let dan goed op het volgende:
- De elektrische kruik hoort automatisch af te slaan wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
- Stop de kruik altijd in een kruikenzak.
- Sluit de elektrische kruik goed af, zodat je niet bij de elektrische elementen kunt komen.
- Controleer de kruik op scherpe randen of onderdelen.
- Volg altijd de instructies in de gebruiksaanwijzing.
- Sluit de kruikenzak na het opwarmen goed af.
- Leg de kruik tijdens het opladen op een vuurvaste ondergrond.
- Gebruik de kruik nooit in bed met de stekker nog in het stopcontact.
Hoe lang kan ik een kruik gebruiken?
De duur van kruik gebruik hangt af van het type kruik en de situatie. Over het algemeen blijft een goed gevulde warmwaterkruik 5-8 uur warm. Een elektrische kruik kan, afhankelijk van het model, 1-3 uur warmte afgeven.
Hoe vaak moet ik mijn kruik vervangen?
De frequentie van het vervangen van een kruik hangt af van hoe vaak je deze gebruikt. Bij dagelijks kruik gebruik is het aan te raden om jaarlijks de staat van je kruik te controleren. Let op tekenen van slijtage zoals scheurtjes, verkleuringen of een veranderde textuur van het materiaal. Vervang de kruik onmiddellijk als je twijfelt aan de veiligheid ervan.
Kan ik een kruik gebruiken tijdens de zwangerschap?
Kruik gebruik tijdens de zwangerschap kan verlichting bieden bij rugpijn of andere ongemakken. Zorg er wel voor dat de kruik niet direct op de buik wordt geplaatst en gebruik een kruikenzak voor extra bescherming. Raadpleeg bij twijfel altijd uw verloskundige of arts over veilig kruik gebruik tijdens de zwangerschap.
Is het gebruik van een kruik veilig voor ouderen?
Het gebruik van een kruik kan voor ouderen zeer comfortabel zijn, vooral bij gewrichtspijn of slechte bloedsomloop. Maar pas wel op. Omdat de huid van ouderen vaak gevoeliger is, is extra voorzichtigheid geboden. Gebruik altijd een kruikenzak en controleer regelmatig of de temperatuur niet te hoog is. Geef instructies aan ouderen over veilig kruik gebruik of help hen indien nodig bij het plaatsen van de kruik.
Hoe gebruik ik veilig een kruik?
- Gebruik altijd een kruikenzak of hoes om direct contact met de huid te voorkomen.
- Controleer de kruik regelmatig op lekkage, scheuren of andere beschadigingen.
- Vul de kruik nooit met kokend water, gebruik in plaats daarvan heet kraanwater.
- Draai de dop stevig vast en controleer op lekkage door de kruik voorzichtig ondersteboven te houden.
- Vervang kruiken elke paar jaar, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en slijtage.
Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…
… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.
Ja, ik help mee