ReneErvaringsdeskundige

  “Ik droom van een toekomst zonder littekens”

  Rene verbrandde in café ’t Hemeltje in Volendam. ‘’Ik had enorm veel last van mijn trekkende littekens. Als ik ’s ochtends wakker werd, stonden mijn armen in een hoek van 90 graden. Ik moest vaak geopereerd worden om dit te verhelpen.’’


  Doe een gift en maak onderzoek naar littekens mogelijk! 
  Jouw bijdrage maakt het verschil in het leven van brandwondenslachtoffers.

  Hieronder vertelt Rene Schilder zijn verhaal over die beruchte nieuwjaarsnacht. Rene werkte als barman in café De Hemel. Hij verliet als een van de laatsten het café en liep daardoor zeer ernstige brandwonden op.

  René: “Na de brand lag ik bijna drie maanden in het brandwondencentrum in Beverwijk, waarvan vier weken in een kunstmatige coma. Mijn lichaam was voor 40 procent verbrand. Alleen door middel van huidtransplantaties konden mijn grote brandwonden helen. De onverbrande huid van mijn benen is naar de brandwonden in mijn gezicht, op mijn handen en armen getransplanteerd. Door de vele huidtransplantaties is alleen mijn linker kuit nog onbeschadigd.

  Na het ontslag uit het brandwondencentrum volgde een lang revalidatietraject. Ik moest eigenlijk alles opnieuw leren. Daarbij had ik enorm veel last van mijn trekkende littekens.  Mijn armen waren er het ergst aan toe. Ik kon mijn armen niet meer strekken. Als ik ’s ochtends wakker werd, stonden mijn armen bijna in een hoek van negentig graden. In de jaren die volgden heb ik  20 vervolgoperaties ondergaan om dit te verhelpen.”

  Gelukkig komt de genezing van brandwonden zonder littekens steeds dichterbij. Eerder onderzoek heeft  aangetoond dat het aanbrengen huidcellen, gekweekte uit eigen huid, op brandwonden zorgt voor een betere wondgenezing. Het is al mogelijk om huidcellen uit zowel de opperhuid als de lederhuid te kweken.

  Op dit moment wordt bij brandwondenpatiënten onderzocht wat het effect is van het toepassen van gekweekte huid uit meerdere huidlagen. Verwacht wordt dat deze gekweekte huid nog meer op normale huid lijkt. Meer elastisch is en minder littekenproblemen zal geven.

  Het kweken van eigen huidcellen kost nu nog heel veel tijd. Een sneller wondgenezing is beter voor de patiënt en zorgt voor minder littekens. Daarom wordt er in het lab ook gezocht naar methodes om het kweken van nieuwe huid(cellen) sneller te laten verlopen. Onderzoeken die een littekenvrije toekomst voor brandwondenpatiënten mogelijk maken!

  0