LennartErvaringsdeskundige

  Mijn droom is dat brandwonden in de toekomst geheel genezen

  Nagestaard worden, je armen niet meer kunnen bewegen en ontelbaar vaak geopereerd moeten worden. Brandwonden laten vaak ernstige littekens achter die grote gevolgen hebben. Lennart weet er alles van. Toen hij 8 jaar was raakte hij verbrand door vuurwerk.

  ‘’Ik stond buiten om het nieuwe jaar te vieren, toen het vuurwerk van de buurjongen in mijn jas kwam. Vanuit mijn ooghoek zag ik het vuurwerk door de lucht vliegen. Snel draaide ik mijn hoofd de andere kant op. Via m’n kaak vloog de grondbloem mijn jas in. Ik lag weken in het brandwondencentrum en moest een huidtransplantatie ondergaan. De situatie was kritiek. De brandwond op mijn buik en borst was enorm groot.”

  Littekens groeien niet mee
  “Zelf ben ik altijd heel voorzichtig geweest met vuurwerk. Maar dat is dus geen enkele garantie. Het vuurwerk komt overal vandaan, mensen hebben wat gedronken en niemand let op. Een ongeluk zit op zo’n moment in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Nog steeds kan ik niet goed omhoog kijken omdat het litteken op mijn borst zo strak staat. Ik heb ondertussen leren leven met mijn littekens en aanvaard dat mijn littekens nooit meer helemaal weg gaan.”

  Een littekenvrije toekomst
  “Mijn droom is dat brandwonden in de toekomst geheel genezen. Zodat toekomstige slachtoffers niet meer hoeven te leven met alle gevolgen van littekens. Daar zet ik me graag voor in! En daarbij is onderzoek heel erg belangrijk. Gelukkig investeert de Nederlandse Brandwonden Stichting  veel in wetenschappelijk onderzoek. Want alleen daardoor worden er betere behandeltechnieken voor brandwondenslachtoffers ontwikkeld. Dit kan mensen met brandwonden in de toekomst tientallen pijnlijke operaties besparen. En de littekenvorming enorm verbeteren. Er worden op dit moment grote stappen gezet. Bijvoorbeeld door het kweken van huid uit de eigen cellen van een brandwondenpatiënt. Zo kunnen brandwonden beter genezen en hebben slachtoffers minder problemen door hun littekens.”

  Doe een gift en maak onderzoek naar littekens mogelijk! Jouw bijdrage maakt het verschil in het leven van brandwondenslachtoffers.

  0