Sluipmoordenaar benauwt Mirjam twee keer

Als iemand weet hoe een CO-melder je leven kan redden, is het Mirjam. Een aantal jaar geleden overleed zij bijna aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. Om een tweede keer te voorkomen, hing haar man een CO-melder op. Kort daarna ging die al af. Deze keer redde de melder het leven van haar en haar gezin.

De eerste keer herinnert ze zich nog als de dag van gisteren. Haar dochter was jarig en ze verheugden zich op een gezellige dag. “We waren net verhuisd naar een oude woonboot’’, vertelt Mirjam. Haar zus belde om haar te feliciteren toen ze zich niet zo lekker begon te voelen. “De hond was die dag ook al een beetje suffig.” Ze hing op en raakte direct buiten bewustzijn.

Gelukkig kwam vriendin Jolanda langs om een cadeautje voor haar dochter te brengen. “Daar werd ik weer een beetje wakker van. Ik weet nog dat ik zei: daar komt een engel!” Haar vriendin vertrouwde het niet en besloot om 112 te bellen. “Toen de ambulanceverpleegkundigen binnen kwamen, ging hun apparatuur direct af.” Er werd een levensgevaarlijke hoeveelheid koolmonoxide gemeten in huis.

foto-gezin-mirjam

Jolanda en dochter Linde werden direct naar buiten gebracht door het ambulancepersoneel. “Mijn dochter schreeuwde dat ik ook nog binnen lag.” De brandweer ging met masker op naar binnen, zette de ramen open en droeg Mirjam naar buiten. Ze was bewusteloos en werd direct naar het ziekenhuis gebracht.

Toen ze in het ziekenhuis wakker werd, was ze in paniek. “Ik wist niet wat er was gebeurd.“ Het bleek dat Mirjam een koolmonoxidevergiftiging had opgelopen. “De artsen vertelden dat het kantje boord was geweest.” Na behandeling mocht ze een dag later het ziekenhuis verlaten. “Vooral mijn man Jim was erg geschrokken. Hij dacht dat hij een begrafenis had moeten regelen.”

Haar man was zo geschrokken dat hij meteen de ketel liet vervangen. ,, Hij wilde voorkomen dat het nog een keer gebeurde.’’ Ook werd er op de boot een CO-melder opgehangen. “Voor de zekerheid.”

“Gelukkig ging de melder op tijd af!”

Niet lang daarna kreeg Mirjam weer hoofdpijn. Al snel ging de CO-melder af. “We hebben meteen alle ramen opengezet en mijn man heeft het bedrijf van de ketel gebeld.” Het bleek dat dat de cv-ketel was ingesteld op aardgas, maar de ketel op de woonboot werkt op propaangas. “Ze waren vergeten een knop om te zetten waardoor ons huis volstond met koolmonoxide. Gelukkig ging de melder op tijd af!”

Het heeft een grote impact gehad op zowel Mirjam als haar familie. Haar dochter is er flink van slag van geweest. “Ze durfde de woonboot zelfs niet meer in.” Mirjam is daarom ook blij dat ze na de eerste keer een CO-melder heeft opgehangen waardoor ze er op tijd bij waren. “Want wie maakt dit nu twee keer mee?”

0