Rookmelders

Ajax Kidde optische rookmelder 10Y29

Typen rookmelder

Er zijn verschillende soorten rookmelders. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Optische Rookmelder

De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling. In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt in je woning? Vul dan hier de Rookmelderwijzer in!

Thermische melder

De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak (onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur zoals de vaatwasmachine? Kies dan voor een thermische melder. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.

Gekoppelde rookmelders

Wil je meerdere rookmelders in huis ophangen? Hoor je je rookmelder niet goed? Heb je inwonende kinderen (onder de 15 jaar) in huis of ben jij of een van je huisgenoten verminderd zelfredzaam en/of verminderd mobiel? Dan adviseren we je om gekoppelde rookmelders op te hangen. Het koppelen van de rookmelders is heel simpel en kan draadloos. Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans! Wist je dat je gekoppelde melders ook kan delen met de buren? Zo woon je nog veiliger en kan je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.

Gekoppelde melders

Bepaalde rookmelders hebben de mogelijkheid om gekoppeld te worden. Hierdoor gaan alle melders die zijn geplaatst tegelijk af als ergens brand of rook wordt gedetecteerd door een van de rookmelders. Door de gekoppelde melders ben je eerder gewaarschuwd bij brand of rook in een woning en is je overlevingskans het grootst. Voor meer informatie over het aanschaffen van melders klik hier.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen. Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat je sneller kan vluchten. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Speciaal voor doven en slechthorenden zijn er rookmelders en accessoires ontworpen die draadloos kunnen worden gekoppeld aan een rookmelder. Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Strobe. De trilplaat kan je onder je kussen leggen op je bank of bed, hierdoor word je door de trillingen direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt en snel kunt vluchten. De Strobe plaats je in de leefruimten en geeft felle lichtflits signalen. Let op: deze accessoires hebben geen detectie mogelijkheid. Ze worden pas geactiveerd als ze een signaal van de rookmelder ontvangen. Om deze accessoires te gebruiken heb je daarom altijd een gekoppelde rookmelder nodig.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Rookmelders op het lichtnet

Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien. Rookmelders op het lichtnet hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelder is dat je deze batterij niet zo vaak hoeft te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Combimelders

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk. Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk. In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Tips aanschaf rookmelder

Vind je het lastig om te bepalen wat een goede rookmelder is? Wij helpen je graag!

Prijs-kwaliteit verhouding

De goedkoopste Rookmelders beginnen bij €5,- en lopen op tot €60,-. Let goed op wat op de lange termijn het voordeligst en vooral het veiligst is. Belangrijke punten die dit bepalen zijn: de levensduur, de batterijduur en de garantie. Een goedkope rookmelder kan bijvoorbeeld slechts twee jaar meegaan, waarbij de batterij al na een jaar vervangen moet worden. Terwijl een wat duurdere melder een levens- en batterijduur van 10 jaar kan hebben. Reken maar uit! We adviseren je daarom om een rookmelder aan te schaffen met een 10 jarige batterijduur en 10 jarige levensduur.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Keurmerken

Er zijn veel verschillende rookmelders verkrijgbaar in veel verschillende prijsklassen. Het belangrijkste is om te kiezen voor een rookmelder die is goedgekeurd volgens het Europees keurmerk EN 14604. Als je een rookmelder aanschaft die aan het keurmerk voldoet weet je zeker dat de kwaliteitseisen ten aanzien van productinformatie, onderhoud, duurzaamheid en milieuaspecten voldoende zijn.

Plaatsingsadvies rookmelder

Uit onderzoek is gebleken dat maar 35% van de Nederlandse huishoudens een werkende rookmelder op de juiste plek heeft hangen. Dat percentage moet omhoog! Want een juiste plaatsing van je rookmelders is zeer belangrijk om de rook zo snel mogelijk te detecteren.

Op welke plek in de ruimte plaats ik mijn rookmelders?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Dichtbij een lamp kan de rookmelder vervuild worden door het stof dat de lamp aantrekt. Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.

Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Zodra de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Waar plaats ik mijn rookmelder(s) niet?

Er zijn verschillende plekken waar je de rookmelder beter niet kan plaatsen:

  • Bij een ventilator of ventilatieopening
  • Op een tochtige plek
  • Boven de verwarming

Op deze plekken kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming de rookmelder niet bereiken, waardoor je niet of te laat gewaarschuwd zal worden.

  • Ook plaats je geen rookmelder in de badkamer in verband met stoom en vocht. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.

Moet ik een rookmelder op zolder of in de kelder plaatsen?

Heb je een (slaap/speel)kamer in de kelder of op zolder? Dan ben je vanaf juli 2022 verplicht in de vluchtweg, meestal de gang naar de trap, een rookmelder te plaatsen. Nog veiliger is het om in deze kamers zelf ook een rookmelder te plaatsen. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je ook een rookmelder als er geen kamers zijn, maar er wel apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan (zoals elektrisch oplaadbare apparatuur).

Moet ik een rookmelder in de garage plaatsen?

Wij adviseren in garages waarin je elektrische apparaten oplaadt, zoals een e-bike, een elektrische auto of elektrisch gereedschap, een optische rookmelder te plaatsen. De accu’s die voor deze apparaten gebruikt worden kunnen namelijk brand veroorzaken.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

We gaan uit van drie verschillende veiligheidsniveaus: ‘voldoende’, ‘beter’ en ‘best’. Het eerste veiligheidsniveau ‘voldoende’ houdt in dat je de rookmelders op elke verdieping ten minste in de vluchtroute, dat is meestal de hal en de overloop, ophangt. Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers plaatst. Voor een optimale veiligheid plaats je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning waar een brand zou kunnen ontstaan. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Vul dan hier de Rookmelderwijzer in!

Rookmelder onderhouden

Het is belangrijk om de rookmelder goed te onderhouden. Dit doe je door de rookmelder schoon te maken, te testen en de batterij op tijd te vervangen.

Schoonmaken

Maak je rookmelder elke maand schoon. Stof en vuil kunnen zich namelijk zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven! Daarnaast kan het de werking van de rookmelder verminderen. Maak de rookmelder daarom minstens een keer in de maand stofvrij met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Het schoonmaken kost je maar een paar minuten per maand en hierdoor hoef je niet plots (wakker) te schrikken van je rookmelder die vals alarm slaat!

Testen

Test je rookmelder elke maand. Je kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Het is belangrijk dat je de rookmelder goed hoort als deze afgaat. De geluidssterkte neemt af wanneer er wanden, deuren of een grote afstand tussen jou en de rookmelder zitten. Om te testen of je de rookmelder goed hoort is het daarom belangrijk om de rookmelder te testen met alle deuren gesloten. Mocht de rookmelder het wel doen, maar is de melder niet goed te horen in andere ruimtes, dan adviseren we om koppelbare rookmelders op te hangen. Doet de melder het helemaal niet meer? Dan is het tijd om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Tips voor het aanschaffen vind je hier.

Batterij

Het is belangrijk om de batterij van de rookmelder te blijven controleren, zodat de batterij op tijd wordt vervangen zodra dit nodig is. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee, maar je hebt ook rookmelders waarbij de batterijen het vijf tot tien jaar lang doen. Plak een datumsticker op de rookmelder op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst, zo weet je altijd wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Mocht de rookmelder daarna nog niet functioneren is het nodig om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. We adviseren om een rookmelder aan te schaffen waarvan de batterij tien jaar meegaat, zodat het minder vaak nodig is om de batterij te vervangen. Meer tips voor het aanschaffen van een nieuwe rookmelder kan je hier lezen.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Doneer direct