Rookmeldergids > Rookmelder typen

Rookmeldergids

Typen rookmelder

Er zijn verschillende soorten rookmelders. Hieronder leggen we de verschillen uit.

Optische Rookmelder

De meest voorkomende rookmelders zijn optische melders. Deze rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt je bij rookontwikkeling. In de optische rookmelder wordt een infrarode lichtbundel naar een gevoelige cel gezonden. De rookmelder slaat alarm zodra er rook in de baan van de infrarode lichtbundel komt en er niets binnenkomt in de gevoelige cel. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt in je woning? Vul dan hier de Rookmelderwijzer in!

Thermische melder

De thermische melder (ook wel hittemelder genoemd) gaat niet af bij rook, maar bij een te hoge of snel stijgende temperatuur. Heb je een dichte keuken en geeft de optische melder te vaak (onnodig) alarm door stoom en damp van keukenapparatuur zoals de vaatwasmachine? Kies dan voor een thermische melder. Houdt hierbij wel rekening dat deze later alarm geeft indien er brand uitbreekt.

Gekoppelde rookmelders

Wil je meerdere rookmelders in huis ophangen? Hoor je je rookmelder niet goed? Heb je inwonende kinderen (onder de 15 jaar) in huis of ben jij of een van je huisgenoten verminderd zelfredzaam en/of verminderd mobiel? Dan adviseren we je om gekoppelde rookmelders op te hangen. Het koppelen van de rookmelders is heel simpel en kan draadloos. Als één melder in huis afgaat door rook, dan gaat het signaal af bij alle melders die gekoppeld zijn. Hierdoor word je eerder gewaarschuwd en heb je langer de tijd om te vluchten. Hiermee vergroot je je overlevingskans! Wist je dat je gekoppelde melders ook kan delen met de buren? Zo woon je nog veiliger en kan je elkaar bij een beginnende brand in huis eerder waarschuwen of helpen.

Gekoppelde melders

Bepaalde rookmelders hebben de mogelijkheid om gekoppeld te worden. Hierdoor gaan alle melders die zijn geplaatst tegelijk af als ergens brand of rook wordt gedetecteerd door een van de rookmelders. Door de gekoppelde melders ben je eerder gewaarschuwd bij brand of rook in een woning en is je overlevingskans het grootst. Voor meer informatie over het aanschaffen van melders klik hier.

Slimme rookmelders

Slimme rookmelders waarschuwen niet alleen door middel van een geluidssignaal, maar laten je ook op andere manieren weten dat er brand is. Zo kan je worden gebeld, een push melding krijgen op je telefoon of een e-mail ontvangen waarin precies wordt aangegeven waar er in huis rook, brand of een temperatuurstijging gemeten is. Ook kan de melder visueel alarm geven door te gaan knipperen. Ten slotte kan deze melder elektrische apparaten in de buurt uitschakelen en eventuele rolluiken openen, zodat je sneller kan vluchten. Een voorbeeld van een slimme rookmelder is de Google Nest rookmelder.

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Speciaal voor doven en slechthorenden zijn er rookmelders en accessoires ontworpen die draadloos kunnen worden gekoppeld aan een rookmelder. Voorbeelden hiervan zijn de trilplaat of de Strobe. De trilplaat kan je onder je kussen leggen op je bank of bed, hierdoor word je door de trillingen direct gewaarschuwd als er brand uitbreekt en snel kunt vluchten. De Strobe plaats je in de leefruimten en geeft felle lichtflits signalen. Let op: deze accessoires hebben geen detectie mogelijkheid. Ze worden pas geactiveerd als ze een signaal van de rookmelder ontvangen. Om deze accessoires te gebruiken heb je daarom altijd een gekoppelde rookmelder nodig.

Wek- en waarschuwingssystemen voor doven en slechthorenden komen bij een aantal zorgverzekeraars voor vergoeding in aanmerking. We adviseren je voorafgaand van de aankoop contact op te nemen met uw zorgverzekering.

Rookmelders op het lichtnet

Rookmelders op het lichtnet sluit je aan op een stroompunt in het plafond. Dit zorgt ervoor dat de rookmelder continu van stroom is voorzien. Rookmelders op het lichtnet hebben wel altijd een backup batterij, voor als de stroom plotseling uitvalt. Het voordeel van deze rookmelder is dat je deze batterij niet zo vaak hoeft te vervangen, omdat hij minder snel leeg is. De melder schakelt bij een stroomuitval direct over op de batterijen, zodat je alsnog op tijd wordt gewaarschuwd als er brand uitbreekt.

Combimelders

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Denk voor het aanschaffen van een combimelder goed na waar je de melder wilt ophangen, het is namelijk niet in elke ruimte van je woning mogelijk. Wil je een combimelder ophangen in een ruimte waar zich een verbrandingstoestel bevindt? Dan is het mogelijk om een combimelder op te hangen. In een ruimte met een verbrandingstoestel is de hoogte waar je normaal een rook- of koolmonoxide melder zou ophangen namelijk gelijk. In ruimtes waar zich geen verbrandingstoestel bevindt verschilt het advies over de hoogte waar de melder opgehangen moet worden. In deze ruimtes adviseren we om zowel een rook- als een koolmonoxidemelder op te hangen.

0