Rookmeldergids > Rookmelder onderhouden

Rookmeldergids

Rookmelder onderhouden

Het is belangrijk om de rookmelder goed te onderhouden. Dit doe je door de rookmelder schoon te maken, te testen en de batterij op tijd te vervangen.

Schoonmaken

Maak je rookmelder elke maand schoon. Stof en vuil kunnen zich namelijk zowel aan de buiten- als aan de binnenkant van de rookmelder ophopen waardoor de sensor in de rookmelder vals alarm kan geven! Daarnaast kan het de werking van de rookmelder verminderen. Maak de rookmelder daarom minstens een keer in de maand stofvrij met de stofzuiger of een licht vochtig doekje. Het schoonmaken kost je maar een paar minuten per maand en hierdoor hoef je niet plots (wakker) te schrikken van je rookmelder die vals alarm slaat!

Testen

Test je rookmelder elke maand. Je kunt de rookmelder testen door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Het is belangrijk dat je de rookmelder goed hoort als deze afgaat. De geluidssterkte neemt af wanneer er wanden, deuren of een grote afstand tussen jou en de rookmelder zitten. Om te testen of je de rookmelder goed hoort is het daarom belangrijk om de rookmelder te testen met alle deuren gesloten. Mocht de rookmelder het wel doen, maar is de melder niet goed te horen in andere ruimtes, dan adviseren we om koppelbare rookmelders op te hangen. Doet de melder het helemaal niet meer? Dan is het tijd om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. Tips voor het aanschaffen vind je hier.

Batterij

Het is belangrijk om de batterij van de rookmelder te blijven controleren, zodat de batterij op tijd wordt vervangen zodra dit nodig is. Een batterij gaat gemiddeld één jaar mee, maar je hebt ook rookmelders waarbij de batterijen het vijf tot tien jaar lang doen. Plak een datumsticker op de rookmelder op het moment dat je een nieuwe batterij plaatst, zo weet je altijd wanneer de batterij voor het laatst vervangen is. Mocht de rookmelder daarna nog niet functioneren is het nodig om een nieuwe rookmelder aan te schaffen. We adviseren om een rookmelder aan te schaffen waarvan de batterij tien jaar meegaat, zodat het minder vaak nodig is om de batterij te vervangen. Meer tips voor het aanschaffen van een nieuwe rookmelder kan je hier lezen.

0