Rookmeldergids > Plaatsingsadvies rookmelder

Rookmeldergids

Plaatsingsadvies rookmelder

Uit onderzoek is gebleken dat maar 35% van de Nederlandse huishoudens een werkende rookmelder op de juiste plek heeft hangen. Dat percentage moet omhoog! Want een juiste plaatsing van je rookmelders is zeer belangrijk om de rook zo snel mogelijk te detecteren.

Op welke plek in de ruimte plaats ik mijn rookmelders?

Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek. Hang je rookmelder daarnaast ook minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Dichtbij een lamp kan de rookmelder vervuild worden door het stof dat de lamp aantrekt. Raadpleeg ook de gebruiksaanwijzing van de rookmelder voordat je deze ophangt.

Waar plaats ik een rookmelder als ik een schuin plafond heb?

In een kamer met schuine of toelopende plafonds of puntgevels moeten de rookmelders op 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond worden opgehangen. Zodra de rookmelder minder dan 90 centimeter vanaf het hoogst gemeten punt van het plafond wordt opgehangen bestaat er een kans dat de rook de sensor niet op tijd bereikt door de stilstaande lucht in de nok van het plafond.

Waar plaats ik mijn rookmelder(s) niet?

Er zijn verschillende plekken waar je de rookmelder beter niet kan plaatsen:

  • Bij een ventilator of ventilatieopening
  • Op een tochtige plek
  • Boven de verwarming

Op deze plekken kunnen rookdeeltjes door de luchtstroming de rookmelder niet bereiken, waardoor je niet of te laat gewaarschuwd zal worden.

  • Ook plaats je geen rookmelder in de badkamer in verband met stoom en vocht. Staat er in de badkamer apparatuur die brand kan veroorzaken (bijvoorbeeld een wasdroger), plaats dan een rookmelder in de gang aan het plafond op 50 cm afstand van de badkamerdeur en op 50 cm afstand van omliggende muren.

Moet ik een rookmelder op zolder of in de kelder plaatsen?

Heb je een (slaap/speel)kamer in de kelder of op zolder? Dan ben je vanaf juli 2022 verplicht in de vluchtweg, meestal de gang naar de trap, een rookmelder te plaatsen. Nog veiliger is het om in deze kamers zelf ook een rookmelder te plaatsen. Kies je voor optimale veiligheid, dan plaats je ook een rookmelder als er geen kamers zijn, maar er wel apparatuur staat waardoor brand kan ontstaan (zoals elektrisch oplaadbare apparatuur).

Moet ik een rookmelder in de garage plaatsen?

Wij adviseren in garages waarin je elektrische apparaten oplaadt, zoals een e-bike, een elektrische auto of elektrisch gereedschap, een optische rookmelder te plaatsen. De accu’s die voor deze apparaten gebruikt worden kunnen namelijk brand veroorzaken.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

We gaan uit van drie verschillende veiligheidsniveaus: ‘voldoende’, ‘beter’ en ‘best’. Het eerste veiligheidsniveau ‘voldoende’ houdt in dat je de rookmelders op elke verdieping ten minste in de vluchtroute, dat is meestal de hal en de overloop, ophangt. Je bent nog beter beschermd als je de rookmelders ook in alle slaapkamers plaatst. Voor een optimale veiligheid plaats je de rookmelders ook in alle overige ruimtes in je woning waar een brand zou kunnen ontstaan. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Vul dan hier de Rookmelderwijzer in!

0