Stijging aantal fatale woningbranden in 2020

nieuwsbericht-ifv

Uit onderzoek van de brandweeracademie blijkt dat er in het afgelopen jaar 31 woningbranden zijn gemeld waarbij 32 mensen zijn overleden. Dit is een stijging ten opzichte van 2019 waarin 21 fatale woningbranden werden gemeld.

Van de meeste fatale woningbranden in 2020 is de oorzaak onbekend (35%). Wanneer de oorzaak bekend is, blijkt dit vaak te gaan om technische problemen in (huishoudelijke) apparatuur en in roken (beide 26%). Verder veroorzaakten koken (6%), spelen met vuur (3%) en het branden van kaarsen (3%) een aantal fatale woningbranden.

Deze cijfers tonen aan dat in meer dan de helft van de gevallen de oorzaak van de brand een technisch probleem of verkeerd gebruik van een elektrisch apparaat, of roken was. Vaak begon de brand op een bank of stoel die ervoor zorgde dat het vuur zich sneller kon verspreiden. “De Brandweeracademie maakt zich al jaren sterk voor een betere brandveiligheid van deze producten. Zo pleiten wij ervoor dat het bedrijfsleven zijn meubilair brandvertragend maakt”, zegt lector Brandpreventie René Hagen.

Ook blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de overleden personen ouder was dan 65 jaar. Acht slachtoffers waren tussen de 65 en 80 jaar oud en tien slachtoffers waren zelfs 81 jaar en ouder. De meeste slachtoffers (78%) waren niet zelfredzaam. Daarom is de bevordering van brandveilig gedrag op deze groep zeer belangrijk.

Rookmelders bij ouderen blijft een punt van aandacht, blijkt uit het rapport. In sommige gevallen waren er wel rookmelders in de woning aanwezig, maar in de meeste gevallen was dit niet zo. “Bevordering van brandveilig gedrag zou zich dan ook met name op kwetsbare ouderen moeten richten.”

Meer lezen over de fatale woningbranden in 2020? Het jaaroverzicht van de Brandweeracademie van het Instituut van Fysieke Veiligheid is hier te lezen.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Vergeet je de producten
in je winkelwagen niet?

Met onze producten steun je mensen met brandwonden en verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp