Nederlanders lopen deze winter extra gevaar op koolmonoxidevergiftiging

ambulance

Van alle Nederlandse huishoudens heeft maar 35 procent een koolmonoxidemelder. Dit blijkt uit het WoonOnderzoek Nederland (WoON) dat recent is gepubliceerd. “In ons land waar 85% van de huishoudens afhankelijk is van een cv-ketel voor het verwarmen van de woning, is dat gevaarlijk weinig. Koolmonoxide is een sluipmoordenaar die je niet ziet, ruikt of proeft”, zo vertelt Peter Schuurmans van Brandweer Nederland.

Een fout aangesloten of kapotte cv-ketel kan ervoor zorgen dat koolmonoxide (CO) vrijkomt bij het verwarmen van een woning. “Omdat CO onzichtbaar is, merken mensen zonder melder meestal niet dat ze vergiftigd worden. Daarbij lijken de symptomen van een CO-vergiftiging erg op griep. Zo vallen jaarlijks zo’n 10 tot 20 doden en worden ten minste 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen”, aldus Schuurmans.

Schuurmans legt uit dat ventileren erg belangrijk is in het voorkomen van een CO-vergiftiging. “Door de hoge energieprijzen deze winter, gaan mensen op zoek naar mogelijkheden om te besparen. Als eerst sluiten ze de ramen om de warmte binnen te houden. Maar ventilatie zorgt er juist voor dat frisse lucht naar binnen komt en als je hiermee stopt, is de lucht in je woning binnen een half uur alweer vervuild. Zo blijft koolmonoxide in huis achter.”

Nieuwe wetgeving per 1 april

Om het aantal slachtoffers van koolmonoxide drastisch te verlagen, treedt per 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking. Een installatiebedrijf inhuren dat niet gecertificeerd is, of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is vanaf die datum verboden. Een goede ontwikkeling, zo stelt Rob Baardse, directeur van de Nederlandse Brandwonden Stichting. “Zo voorkomen we dat gerommel aan een cv-ketel, geiser, gashaard of -kachel leidt tot slachtoffers.”

Om slachtoffers te voorkomen, heeft Schuurmans nog een laatste advies. “Zorg dat je een CO-melder op de juiste plek hangt. In de ruimte bij de cv-ketel stijgt CO juist op, en moet de melder aan het plafond. In andere ruimtes plaats je de melder op ademhoogte. Het is helaas nog een wijdverbreid misverstand dat CO zwaarder is dan lucht, en daarom naar beneden zakt.”

Om Nederlanders bewust te maken van de risico’s van koolmonoxide starten Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, deze week de campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. Meer informatie is te vinden op http://www.co-wijzer.nl.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee

Vergeet je de producten
in je winkelwagen niet?

Met onze producten steun je mensen met brandwonden en verbeter je de veiligheid van jezelf en van anderen.

Luister de podcast
Door Het Vuur

Eerste hulp