VOORKOM BRANDWONDEN BIJ JE PEUTER (1-4 JAAR)

Jouw peuter ontdekt de wereld. Als ouders wellicht één van de mooiste periodes tijdens de ontwikkeling van je kind. Maar pas op: dingen die je peuter niet mag, zijn extra interessant. Let daarom extra goed op.

Voorkom brandwonden bij je peuter

Ontdekken brengt extra gevaar

Jouw peuter ontdekt de wereld. Echter lopen ze meer risico op brandwonden doordat ze de gevaren van bepaalde situaties nog niet inzien. Bij 86 procent van de ongevallen met brandwonden bij peuters, zijn de ouders in dezelfde ruimte aanwezig. Hoe scherp je jouw peuter ook in de gaten houdt, een ongeluk is snel gebeurd. Daarom is het belangrijk om bij deze leeftijd extra alert te zijn op brandwondenongevallen. Laat onze tips je helpen.

ontdekken brengt extra gevaar
ontdekken brengt extra gevaar
Oorzaken van brandwonden bij peuters

Oorzaken van brandwonden bij peuters

Veel peuters lopen brandwonden op door hete vloeistoffen, zoals thee en koffie. Daarnaast vinden veel brandwondenongevallen plaats bij peuters door contactverbranding. Ze raken een heet oppervlak aan. De belangrijkste oorzaken zijn:

“Waarschijnlijk is Sem gevallen en heeft hij zich aan de deurpost vastgegrepen. Daarbij trok hij per ongeluk aan het snoer en viel de gloeiendhete frituurpan op zijn schouder en rug. Sem was voor 43 procent verband, hij is in de eerste weken wel zeven keer geopereerd.”

Mariëtte | Moeder van Sem

Tips om brandwonden bij peuters te voorkomen

Juist omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis en nabije omgeving veilig zijn voor jouw peuter. Voorkom brandwonden bij je peuter met de volgende tips:

Veiligheid in keuken

Veilig koken

Je moet soms op zoveel dingen tegelijk letten. Daarom is veiligheid in de keuken zeer belangrijk. Voor je het weet, heeft jouw kleintje namelijk brandwonden opgelopen!

Lees meer
Snoeren buiten handbereik

Snoeren buiten handbereik

Veel ongelukken bij peuters gebeuren doordat ze uit nieuwsgierigheid aan de snoeren van iets trekken. Zet daarom een waterkoker of, hete pan of frituurpan altijd zo ver mogelijk naar achter op het aanrecht. Zorg er daarnaast voor dat snoeren buiten handbereik zijn.

Pas op met hete oppervlakken

Pas op met hete oppervlakken

Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking uit. Pas daarom op met hete oppervlakken. Denk aan: de kachel, open haard, de deur van de oven. Al door een korte aanraking kan je kind een brandwond oplopen.

brandwonden voorkomen bij peuters

Brandwonden voorkomen bij jouw peuter?

Vraag ons eerste-hulp-bij-brandwonden boekje aan.

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee