CO-melder gids > Oorzaken

CO-melder gids

Oorzaken

Een koolmonoxidevergiftiging komt voornamelijk voor in en rondom het huis en kan verschillende oorzaken hebben:

1. Een verwarmingstoestel

Koolmonoxide (CO) komt vrij bij een onvolledige verbranding van organische brandstoffen (zoals olie, aardgas, benzine en hout) die in veel van de verwarmingstoestellen in de Nederlandse woningen als brandstof worden gebruikt. Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel kan de oorzaak zijn van het vrijkomen van CO. Denk hierbij aan een kachel, geiser, cv- of combiketel, of rookgasafvoer.

Er wordt vaak gedacht dat een nieuwe cv-ketel geen CO-vergiftiging kan veroorzaken. Helaas klopt dit niet. In de praktijk is te zien dat bij ongeveer de helft van de CO-vergiftigingen een nieuwe cv-ketel de oorzaak is.

2. Verkeerde manier van stoken

Een kachel of open haard wordt soms gebruikt als een allesbrander. Hierdoor wordt er op een verkeerde manier gestookt. Dit kan ervoor zorgen dat de afvoerkanalen en de schoorsteen een stuk sneller worden vervuild. Hierdoor kunnen er verbrandingsgassen, zoals CO, in je huis komen.

3. Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte

Verbrand nooit gas, olie of hout in een afgesloten ruimte. Dit kan tot CO leiden. Voorbeelden hiervan zijn: het gebruik van gasheaters in een schuur of afgesloten partytent of barbecueën in huis.

4. Pelletkachel

Een pelletkachel maakt gebruikt van houtstofkorrels. Deze zijn samengeperst tot kleine pellets. Wanneer er geen volledige verbranding plaatsvindt, kan dit tot gevaarlijke waarden van CO leiden. Maar ook opgeslagen, nog niet gebruikte houtpallets kunnen CO produceren!

5. Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanalen

Een CO-vergiftiging kan ook ontstaan als de afvoer- en schoorsteenkanalen niet goed geïnstalleerd of beschadigd zijn. Goed onderhoud van de afvoerkanalen en schoorsteen zijn daarom erg belangrijk.

6. Kleine, slecht geventileerde ruimte

In een kleine, slecht geventileerde ruimte is het risico op een CO-vergiftiging ook groot. Denk hierbij aan een boot, tent, caravan of camper. Gebruik in deze ruimte nooit een gaspit als verwarming. Ventileer deze ruimtes daarnaast altijd en plaats een CO-melder.

0