Buiten koken

Lente! De tijd waarin de temperaturen weer omhoog gaan en de barbecues weer uit stoffige schuren worden getrokken. Ook kan er weer volop hout gesprokkeld worden voor de kampvuurtjes. Helaas ook bezigheden die extra risico’s op brandwonden met zich meebrengen, daar kunnen Roza, Jeroen en Anna over meepraten…

Roza raakte ernstig verbrand tijdens een verjaardagsfeestje

In de zomer van 2014 liep Roza brandwonden op door een steekvlam veroorzaakt door wasbenzine. Op een feestje waren jongens aan het klieren met het kampvuur. Roza zit helaas in de verkeerde windrichting, waardoor haar leven in een paar seconden drastisch werd veranderd. Ze wordt uiteindelijk vijf weken opgenomen in het brandwondencentrum, is voor 17% verbrand en heeft derdegraads brandwonden op haar bovenbenen, onderbeen en enkels.

roza-89

Veilig aanmaken van een barbecue of kampvuur

Wanneer buiten het eerste zonnetje verschijnt, begint het bij menigeen te kriebelen: lekker barbecueën!  Als je met een barbecue of ander open vuur aan de slag gaat, let dan wel goed op je veiligheid. Gebruik nooit spiritus, benzine of brandgel als aanmaakmiddel! Brandbare vloeistoffen, zoals spiritus, bio-ethanol, benzine, wasbenzine en brandgel zijn allemaal zeer brandbaar en kunnen onverwachts grote steekvlammen opleveren. Bij het openen van een fles met brandbare vloeistof komt er ALTIJD een gaswolk vrij. Deze onzichtbare gaswolk blijft in de lucht hangen en is zéér brandbaar. Wanneer daar één vonkje bijkomt, ontstaat er een steekvlam.

Weet jij wat je moet doen als het barbecueën mis gaat?

Jeroen overleefde een ernstig ongeluk met wasbenzine

Tijdens een scoutingweekend raakte Jeroen zwaargewond door een metershoge steekvlam. Hij stond op zo’n twee meter afstand toen één van de leiders van het scoutingweekend een dopje met wasbenzine vulde en deze over de fakkel heen gooide. Meteen ontstond een grote steekvlam, waardoor hij schrok. De fles wasbenzine in zijn hand kantelde en de steekvlam sloeg in de fles wasbenzine…

jeroen-voor-website

Veilige barbecue-tips

  • Steek een barbecue alleen aan met aanmaakblokjes. Nooit met een brandbare vloeistof.
  • Neem de tijd (minstens een half uur) om de barbecue op te warmen. Zodra de kolen gloeien, en dus niet meer vlammen, kunnen de spiesjes er veilig op.
  • Plaats de barbecue niet te dicht bij tafellakens, parasols, tuinmeubels en struiken. Zet een draagbare barbecue niet op een houten of plastic tafel of op droog gras. Door de stralingshitte kan dit in brand vliegen.
  • Zet de barbecue op een windvrije plek.
  • Steek de blokjes aan met een lange lucifer.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Ga nooit met een brandende barbecue lopen.
  • Plaats een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik, met deksel op een veilige plek of dek deze af met zand.

Anna raakte voor 45% verbrand door een ontplofte jerrycan met brandgel

Na haar ongeval met de gloeiend hete spetters brandgel wordt Anna tweeënhalve maand opgenomen in het brandwondencentrum. Ze wordt ruim drie weken in kunstmatige coma gehouden en haar lichaam is voor 45% verbrand. De littekens zijn de zichtbare gevolgen van het ongeval, maar de schade aan Anna’s lichaam is veel groter.

anna-35
0