Bio-ethanol & spiritus

Bio-ethanol is een nieuwe variant op spiritus. Oftewel: een brandbare vloeistof en licht ontvlambaar. Ongelukken ontstaan vooral als de bio-ethanol is opgebrand en gebruikers de haard bijvullen. Als er toch nog een klein vlammetje brandt of het reservoir nog heet is, kan er een steekvlam ontstaan. Het zijn vaak omstanders die worden getroffen door de steekvlam.

Veiligheidswaarschuwing Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

18 mei 2013 maakte de NVWA bekend dat zij onveilige bio-ethanolbranders van de markt haalt. Uit onderzoek van de NVWA blijkt dat veel bio-ethanolbranders die in Nederlandse winkels worden verkocht onveilig zijn en een onacceptabel risico voor de gebruikers vormen. Lees hier het nieuwsbericht terug. Eerder (op 9 mei 2013) gaf de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een veiligheidswaarschuwing voor diverse onveilige bio-ethanolbranders. Bekijk hier bij welke typen bio-ethanolbranders tekortkomingen zijn geconstateerd.

Waarvoor wordt bio-ethanol gebruikt?

Bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof voor sfeerhaarden en sfeerlichtjes. De Brandwonden Stichting raadt mensen aan geen bio-ethanol te gebruiken. Als ze dat toch willen, is het verstandig om minstens een uur te wachten met het bijvullen van het reservoir als de vlam is gedoofd.

Alternatieven

Om het gezellig te maken heeft u geen sfeerlichtjes en een sfeerhaard nodig. Waxinelichtjes zijn een goede vervanger van sfeerlichtjes op bio-ethanol. Nog goedkoper is een dvd met haardvuur.

Bio-ethanol onder de aandacht bij KASSA

In het tv-programma KASSA van de VARA wordt n.a.v. het onderzoek van de NVWA, stilgestaan bij de onveiligheid van sfeerhaarden die werken op bio-ethanol. Kijk hier terug:

Eerder (eind 2012) stond KASSA stil bij de gevaren van bio-ethanol. Aan het woord komen: Kiki Kamerbeek (raakte zwaar gewond toen ze haar wandhaard bijvulde); Paul van Zuijlen (Hoogleraar Brandwondengeneeskunde en plastisch chirurg); de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en een fabrikant van sfeerhaarden. Kijk hier de uitzending terug:

 

U kunt ons op verschillende manieren helpen. Hoe helpt u mee?

Bekijk de mogelijkheden ›
X