Brandwonden genezen met speeksel van patiënten

sue-gibbs-vu

Speeksel bevat genezende en antibacteriële eigenschappen. Dit is gunstig voor de wondgenezing en het beperken van littekenvorming. Littekens in de mond komen nooit voor. Maar of dit ook geldt voor speeksel van brandwondenpatiënten en het effect op genezing van brandwonden moet nog onderzocht worden.

“We onderzoeken in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van genezing en het voorkomen van bacteriële infecties. Dit kan een positieve invloed hebben op de genezing van brandwonden en minder littekens tot gevolg hebben”, aldus Sue (hoogleraar huidregeneratie bij Amsterdam UMC & ACTA).

Onderzoeksfases

Het doel van dit onderzoek is het ontwikkelen en toepassen van een nieuwe en verbeterde behandelmethode bij brandwondenpatiënten. Het onderzoek bestaat uit verschillende fases.

Fase 1: Laboratoriumonderzoek

In deze fase is het effect van speeksel op de wondgenezing in de mond vergeleken met die van de huid. Er wordt gebruikgemaakt van 3D-huidmodellen waarin wonden worden nagebootst. Gebleken is dat gezond speeksel inderdaad een positief effect heeft op de wondgenezing in de huid en in de mond.

Fase 2 A: Laboratoriumonderzoek

In dit deel van het onderzoek wordt de invloed van menselijk speeksel (van gezonde proefpersonen) op brandwonden onderzocht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van gekweekte huidmodellen. In deze huidmodellen worden derdegraads brandwonden nagebootst.

Fase 2 B: Vanaf deze fase wordt ook brandwondenpatiënten gevraagd speeksel af te geven.

Vanaf deze fase wordt ook brandwondenpatiënten gevraagd speeksel af te geven. Het effect van dit speeksel zal op brandwonden onderzocht worden. Is er een verschil tussen speeksel van brandwondenpatiënten en gezonde vrijwilligers? Verder wordt er ook gekeken naar de invloed van speeksel op kwaadaardige bacteriën, afkomstig uit brandwonden.

Fase 3: Toepassing op proefpersonen

Als de resultaten in brandwondmodellen positief zijn, kan het onderzoek door naar de volgende fase. De speekselbehandeling zal op proefpersonen (brandwondenpatiënten) moeten worden getest.

Speeksel is goedkoop en makkelijk voorhanden

Een behandeling met speeksel heeft grote voordelen. Iedereen maakt dagelijks zo’n halve liter speeksel aan. Het (gesteriliseerde) speeksel kan direct worden aangebracht op de wond, of in combinatie met een huidtransplantaat door een wondverband te impregneren met speeksel. Omdat het speeksel van de patiënt zelf komt, zijn de productie- en de behandelkosten relatief laag. En omdat het speeksel direct beschikbaar is, kan de behandeling snel na het ongeval beginnen.

Brandwonden genezen met speeksel van patiënten

Prof. dr. Sue Gibbs: “De verwachting is dat de eerste patiënten binnen enkele jaren via een klinische pilot behandeld kunnen worden met speekseltherapie. Deze therapie zal voor de patiënt veel minder belastend zijn dan de vele operaties die nu vaak nodig zijn.’’

0