Brandblaar behandelen

Je bent net klaar met koken en boem! Je hand stoot tegen de hete pan. In de minuten daarna vormt er een met vocht gevuld blaasje op de wond. Een brandblaar. Als je een brandblaar niet op de juiste wijze behandelt, kan deze gaan ontsteken of andere risico’s met zich meebrengen. Maar geen paniek! In de meeste gevallen kun je een brandblaar zelf behandelen. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts. In alle andere gevallen weet je na het lezen van deze pagina de juiste aanpak en ben je goed voorbereid om een brandblaar te behandelen.

Hoe behandel je een brandblaar
Brandblaar behandelen

Wat is een brandblaar eigenlijk?

Een brandblaar is een reactie van het lichaam op hitte. De hitte heeft het weefsel beschadigd, maar de huid zelf is nog intact. Dit gebeurt meestal als gevolg van een tweedegraads brandwond. Hoewel het pijnlijk is, is het een natuurlijk beschermingsmechanisme van je lichaam.

De blaar houdt bacteriën buiten en het vocht in de blaar helpt het genezingsproces. Niet fijn om te krijgen, maar gelukkig kun je er in de meeste gevallen zelf mee aan de slag. Lees snel verder hoe je een brandblaar kan behandelen.

Moet je een brandblaar doorprikken of niet?

Een van de meest voorkomende vragen bij het behandelen van een brandblaar is of je deze moet doorprikken of niet. Het is het advies om deze niet door te prikken. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • De blaar vormt een natuurlijke bescherming tegen infecties.
  • Het vocht in de blaar bevat allerlei stoffen die het genezingsproces ondersteunen.
  • Doorprikken kan leiden tot pijn en een verhoogd risico op infectie.
  • Het weefsel onder de blaar is nog erg gevoelig en heeft tijd nodig om te herstellen.

Wanneer kan een brandblaar wel worden doorgeprikt?

In sommige gevallen kan een arts of verpleegkundige bij het behandelen van een brandblaar toch besluiten om deze door te prikken, bijvoorbeeld als:

  • De blaar erg groot is, onder spanning staat of normale beweging belemmert.
  • De blaar op een plek zit waar deze gemakkelijk kan openbarsten, zoals op de voetzool.
  • Er tekenen van infectie zijn, zoals roodheid, warmte, of pusvorming rond de blaar.
 

Let op: Het advies is om niet zelf een brandblaar door te prikken zonder medisch advies. Als een professional besluit de blaar door te prikken, zal dit gebeuren onder steriele omstandigheden om infectierisico te minimaliseren.

Brandblaar behandelen: wat wel en niet doen?

Wat je wel moet doen bij het behandelen van een brandblaar

  1. Koel meteen: Houd de brandblaar direct onder lauw, zachtstromend leidingwater. Doe dit minimaal 10 minuten, maar het liefst langer.
  2. Houd het schoon: Houd de blaar schoon en droog om infectie te voorkomen.
  3. Zorg voor de juiste benodigdheden: Het is verstandig om thuis een goed uitgeruste EHBO-kit te hebben met steriele verbanden en brandwondenpleisters. Zo ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties.
  4. Behandel de blaar: Dek de blaar losjes af met een steriel verband. Een pleister wordt niet aangeraden wanneer de huid om de blaar heen ook verbrand is.
  5. Laat de blaar intact: de huid eronder zal vanzelf genezen. Gaat de brandblaar vanzelf open? Behandel de wond steriel, er is dan een grotere kans op infectie.
  6. Verband wisselen: Verwissel je verband dagelijks, of als het nat of vies wordt. Zorg dat je altijd schone handen hebt voordat je de brandblaar opnieuw behandelt.
  7. Arts: Bij tekenen van infectie of ernstige pijn, raadpleeg een arts.

Wat je niet moet doen bij het behandelen van een brandblaar

1. Niet doorprikken: Hoe verleidelijk ook, prik je blaar niet door. Die blaar is je beste bescherming tegen infecties.
2. Niets smeren: Smeer er geen zalfjes of andere huismiddeltjes op. Dit kan de kans op infectie vergroten. Er is geen crème of zalf waardoor de brandwond sneller geneest.
3. Vermijd druk: Vermijd druk op de blaar door comfortabele schoenen of kleding te dragen.
4. Laat losse velletjes zitten: Verwijder geen losse huid rond de blaar. Dit kan het natuurlijke genezingsproces verstoren. Je lichaam weet zelf het beste wanneer de velletjes los kunnen laten. Deze laten vanzelf los.

Goed voorbereid zijn op het behandelen van een brandblaar?

Brandblaar behandelen huisarts

Wanneer ga je naar de (huis)arts voor het behandelen van een brandblaar?

Ga altijd naar de (huis)arts in de volgende situaties:

  • Je hebt veel of grote blaren.
  • Je hebt blaren op je gezicht, op je handen of voeten, bij een gewricht of bij je geslachtsdelen.
  • Je twijfelt of je de brandblaar zelf kunt behandelen.
  • Je ziet tekenen van infectie: de brandblaar kan dan extra rood zijn, dikker worden of pus bevatten. Of als je koorts krijgt.

Je bent er klaar voor om een brandblaar te behandelen!

Nu weet je precies wat je moet doen als je een brandblaar oploopt! Onthoud de gouden regels: meteen koelen, blaar heel laten, en schoonhouden. Geef je huid de tijd om te herstellen en voor je het weet, is die blaar verleden tijd. En hey, wees voorzichtig in de keuken – maar als het toch misgaat, weet je nu precies hoe je een brandblaar moet behandelen. Zoek je meer tips om brandwonden te voorkomen? Klik dan op de knop hieronder.

brandblaar verzorgen

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Ja, ik help mee