Voorkom woningbrand

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks zo’n 6000 keer uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten.

Hoe snel vuur in huis om zich heen grijpt, begrijpt u  pas als u het met uw eigen ogen gezien hebt. Daarom stak Efectis (centrum voor brandveiligheid) op 29 september 2011 letterlijk een woning in brand. Dit om aan te tonen dat een klein brandje in een prullenmand binnen 3 minuten is uitgegroeid tot een dodelijke brand. In dit filmpje ziet u hoe in een paar minuten de vlammen alles vernietigen en de giftige rook verstikkend voor ieder mens blijkt te zijn.

Maak uw huis brandveilig! Lees de tips.

Het goede nieuws is: met eenvoudige maatregelen én door goed op te letten, kunt u brand voorkomen. Hieronder leest u wat u kunt doen om de risico’s op brand te beperken:

Wasdroger
De wasdroger staat op nummer 1 van elektrische apparaten die brand veroorzaken. Zet de droger alleen aan als u wakker en thuis bent. Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon.

Verlichte ideeën
Plaats lampen niet dichtbij gordijnen en/of meubels. Drapeer nooit een doek of sjaal over een lamp.

Vlam in de pan
Zet bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit. Blus een brandende pan vet nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Doof de vlam in de pan met een passende deksel.

Vette afzuigkap
Vet in de afzuigkap verhoogt het risico op brand. Maak de afzuigkap regelmatig schoon.

Snoerenspaghetti
Gebruik maximaal één verlengsnoer tussen een elektrisch apparaat en het stopcontact. Gebruik alleen geaarde apparatuur, stekkers en stopcontacten.

Rollen maar!
Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit om verhitting te voorkomen. Zet niks neer op snoeren.

Schone apparaten
Niet alleen bespaart u energie door apparatuur uit te zetten na gebruik (niet stand-by), maar het is ook stuk brandveiliger. Tevens is het belangrijk dat u apparaten regelmatig schoonmaakt.

Rooksignalen
Laat ieder jaar uw schoorsteen vegen.

Roken
Een sigaretje in bed roken, is geen goed idee. Als u in slaap valt, kan de afloop dramatisch zijn.

 

U kunt ons op verschillende manieren helpen. Hoe helpt u mee?

Bekijk de mogelijkheden ›
X