Voorkom dat brand uitbreidt

Brand ontstaat door de combinatie warmte, zuurstof en brandbaar materiaal. Samen vormen zij de vuurdriehoek. Uw huis staat vol brandbare materialen, denk aan uw bank, kast of apparatuur. Wanneer hier een kaars of sigaret tegenaan valt, ontstaat er brand.

Over het algemeen zijn er twee oorzaken van brand. Door een foutje, we noemen dat ‘menselijk handelen’, of een door een apparaat dat stuk gaat. Dat noemen we ‘falende apparatuur’. Gedrag gerelateerde branden komen relatief vaker voor dan apparatuur gerelateerde branden.
De meeste fatale branden worden veroorzaakt door roken. De daaropvolgende belangrijkste brandoorzaak zijn brandende kaarsen. Koken vormt de derde belangrijke brandoorzaak. Door bijvoorbeeld water in een pan brandend vet te gooien wordt de branduitbreiding versneld. Ook kan kleding in brand raken tijdens het koken.

Branduitbreiding

Branduitbreiding vindt voornamelijk plaats via afzuigkappen/bovenkastjes, stoffering, meubilair, betimmering, matrassen en het keukenblok. In totaal vormt het interieur (exclusief matrassen) in ongeveer 20% van de gevallen het object van branduitbreiding. Bed(dengoed) en matrassen vormen in ongeveer 3% van de gevallen het object van uitbreiding. En het keukeninterieur is in ongeveer 12% van de gevallen het object van uitbreiding.

Voorkom dat brand uitbreidt

Sluit bij brand ramen en deuren en vlucht naar buiten. Zonder het element zuurstof verspreidt vuur zich minder snel. Houd bij het vluchten een natte doek voor uw mond en neus, zodat u de giftige rook niet inademt.
De Brandwonden Stichting stelt dat vluchten altijd beter is dan blussen.

Wilt u een beginnende brand blussen, dan kan dat met diverse blusmiddelen, zoals een brandblusser en slanghaspel. Menig beginnende brand (behalve vetbranden zoals vlam-in-de-pan) is goed geblust met een gewone tuinslang. Brandblussers worden, door getrainde personen, gebruikt bij het blussen van beginnende brandjes. Deze blussers kunnen poeder, blusgas of schuim bevatten. Handbrandblusapparaten zijn al na zo’n twintig seconden leeg. Als de brand dan nog niet is geblust, verlaat de ruimte. U loopt risico wanneer u probeert een brand te blussen die zich uitbreidt. Rook of een steekvlam ontwikkelen zich snel. Een brand blussen én vluchten gaan niet samen. Schat uw kansen tijdig in.
Een slanghaspel is 20 of 30 meter lang en is aangesloten op de waterleiding. De slanghaspel is bedoeld om beginnende brandjes te blussen. U kunt proberen om de brand te blussen of uitbreiding van de brand te voorkomen.
Een vlam-in-de-pan blust u niet met water. Water op brandende olie of vet geeft een enorm gevaarlijke steekvlam. Gebruik voor het doven van een vlam-in-de-pan een passende deksel.

Zorg er voor dat een bluspoging niet ten koste gaat van de tijd die u nodig hebt om uw gezin of huisgenoten in veiligheid te brengen. Eerst mensen, dan blussen… zonder uzelf in gevaar te brengen.

U kunt ons op verschillende manieren helpen. Hoe helpt u mee?

Bekijk de mogelijkheden ›
X