Snelle melding van brand

woningbranden voorkomen

Rookmelders waarschuwen u razendsnel bij brand, ook wanneer u slaapt. Wanneer mensen slapen is het reukvermogen uitgeschakeld en zal een brand minder snel opgemerkt worden. Een klein beetje rook is voldoende om een luid piepend alarm te doen afgaan. U bent meteen wakker en gewaarschuwd. U heeft dan meestal nog voldoende tijd om uzelf en uw gezin in veiligheid te brengen. En die tijd heeft u hard nodig.

Een klein beginnend brandje kan binnen drie minuten uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Naast het vuur, schuilt het gevaar meestal ook in de rook. De rook is heet, zorgt dat u niets meer ziet (en dus ook snel de weg kwijt bent) en is verstikkend. Rookmelders zijn het aangewezen middel om bijtijds te kunnen vluchten.

Waar plaats je een rookmelder?

Plaats werkende rookmelders aan het plafond van elke ruimte waarop slaapkamers uitkomen. Meestal is dat een overloop, hal of gang. Maar het kan ook een andere kamer zijn. Aan het plafond van het trapgat is ook een goede plaats. Het beste is om alle ruimten, waar u doorheen moet als u uw huis bij brand ontvlucht, te voorzien van werkende rookmelders. Klik hier voor meer informatie over waar en hoe rookmelders te plaatsen.

Veel rookmelders werken op een batterij. Controleer daarom maandelijks of uw rookmelder het nog doet. Druk op de alarmknop die op de rookmelder zit. Als u geen alarm hoort, is het tijd de batterij te vervangen.

Niet blussen maar vluchten!

Als u thuis de rookmelder hoort afgaan en er is brand, dan moet u vluchten en elkaar buiten opzoeken. Probeer de brand niet te blussen. Dan kunt u gewond raken.

  1. Blijf rustig
  2. Waarschuw anderen
  3. Vlucht via de snelste route
  4. Gebruik nooit de lift
  5. Is er veel rook? Houd u hoofd laag: daar is minder rook en ziet u meer
  6. Houd, als het kan, een natte doek voor uw mond en neus
  7. Bel 112 zodra u veilig bent

Download voor meer informatie de folder over rookmelders.

U kunt ons op verschillende manieren helpen. Hoe helpt u mee?

Bekijk de mogelijkheden ›
X