Tips om veilig te barbecueën

Wie houdt er niet van? Mooi weer en heerlijk barbecueën. Helaas gebeuren er nog (te) vaak ongelukken die vaak gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Op deze pagina vind je alle tips die je nodig hebt om veilig te kunnen barbecueën. Ook zijn er heerlijke barbecuerecepten toegevoegd zodat je barbecue niet anders dan een groot en vooral veilig succes kan worden!

Extra tips

Naast de tips uit het filmpje om de barbecue veilig aan te maken hier nog een aantal extra tips zodat je verzekerd bent van een gezellige en vooral veilige barbecue!

  • Benoem de barbecue BOB, Ga verantwoord om met alcohol tijdens het bakken achter de barbecue.
  • Zorg dat je een brandblusser of emmer zand klaar hebt liggen, voor als de barbecue vlam vat. Zo ben je optimaal beschermd tegen de gevaren.
  • Gebruik voor het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes.
  • Houd (spelende) kinderen en dieren op een veilige afstand van de barbecue (minimaal 2 meter).
  • Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
  • Houd afstand van brandbare materialen zoals parasols, beplanting en tentdoek.
  • Houd rekening met wind en windrichting, zodat je geen last hebt van overwaaiende vonken
  • Mocht het toch misgaan? Check dan hier de eerste hulp regels

Verplaats een nog brandende barbecue niet.

Gebruik nooit brandbare vloeistoffen, zoals spiritus, benzine of brandgel. Deze kunnen in combinatie met de kleinste vonk een levensgevaarlijke steekvlam veroorzaken.

“Ik ben voor het leven getekend”

Frank verbrande toen hij slechts twee jaar oud was door een spiritus vlam van de barbecue. In het interview verteld hij over deze heftige ervaring. Daarnaast wil hij iedereen op het hart drukken om nooit brandbare vloeistoffen, zoals spiritus, benzine, thinner en ethanol te gebruiken. Frank hoopt dat door het delen van zijn verhaal mensen bewust(er) te maken van de gevaren.

Barbecuerecepten

Op (bijna) ieder boodschappenlijstje voor de barbecue staan wel hamburgers en satéstokjes. Wil je een keer iets anders proberen en misschien indruk maken op je gasten? Dan zijn deze recepten van Julius Jaspers zeker het proberen waard! Julius is een Nederlandse kok en schrijver van meerdere (barbecue)kookboeken.

kipspies_canva_bbqrecept
spareribs_canva_bbqrecept
biet_canva_bbqrecept

Het verhaal van jack

Tijdens het verbouwen van zijn huis besluit Jack om het riet van zijn dak te verbranden. Wanneer hij het aansteekt met benzine en vuur, waait het brandende riet alle kanten op en slaat het noodlot toe. Hij staat dichtbij het vuur en dan blijkt dat hij benzine op zijn kleding heeft gemorst.  “Mijn eigen kind vond me eng en wilde me niet zien of aanraken. Dat was een shitsituatie.”

Het hele verhaal van jack lezen?

polaroidframe_jack
0