Help jij ook mee?

Jaiden, Ibrahim, Demi, Ender en Melek weten allemaal uit eigen ervaring hoe het is om te leven met brandwonden. Zij geven om het belangrijke werk van de Brandwonden Stichting: van (na)zorg en wetenschappelijk onderzoek tot lotgenotencontact en preventie. Jij ook?

Doe vandaag nog een gift en help mee met onze missie:
een toekomst zonder littekens.

Steun de strijd tegen littekens

Doneer direct

Weet jij wat te doen bij brandwonden?

Brandwonden gebeuren vaak thuis of op het werk. Elk jaar hebben 92.000 mensen medische hulp nodig voor brandwonden, en nog eens 4.000 mensen belanden op de eerste hulp na een brandongeval. Ongeveer 2.000 mensen hebben zo’n ernstige brandwond dat ze in het ziekenhuis of in één van de brandwondencentra moeten worden opgenomen. Bijna de helft van alle opnames in die centra zijn kinderen.

Het is belangrijk om te weten hoe je eerste hulp bij brandwonden kunt verlenen. Zo kun je sneller handelen als er wat gebeurt, maar het vermindert ook pijn, voorkomt infecties en beperkt blijvende schade. Het vergroot ook het bewustzijn van risico’s en maakt de omgeving veiliger. Neem de tijd om meer te leren over EHBO bij brandwonden; het kan het verschil maken tussen snel herstel en onnodig lijden.

Weet jij wat je moet doen? Of wil je weten of jouw kennis nog up-to-date is? Test het met de quiz.

BWC martini
preventie

Help mee aan de strijd tegen littekens

We helpen mensen met brandwonden. Kort na het ongeval, maar ook later in hun dagelijkse strijd tegen littekens. We financieren onderzoek en doen er alles aan om brandwonden te voorkomen. Daarom werken we actief aan preventie, zodat minder mensen brandwonden oplopen. Ook staan we brandwondenpatiënten bij: vlak na het ongeval en daarna. Dat kunnen we niet zonder jouw hulp.

Ontdek meer

collecte
Onderzoek
babyspullen

Help een kind in armoede!

Iedere dag worden er in Nederland 35 kindjes in armoede geboren. Stichting Babyspullen zamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maakt daar babystartpakketten van voor (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Omdat elk kind recht heeft op een eerlijke start.

Er is echter een groot tekort aan gedoneerde kruiken, en daarnaast zijn ze niet altijd meer veilig genoeg om door te geven. Daarom werken de Nederlandse Brandwonden Stichting en Stichting Babyspullen samen om baby’s in armoede te voorzien van een veilige kruik. We weten dat de doelgroep die in aanmerking komt voor een babypakket, ook de groep is die het grootste risico loopt op ernstige brandwonden.

Wij willen deze baby’s een warme start geven en tegelijkertijd brandwonden voorkomen. Help je mee?

Zo voorkom je brandwonden

Zo voorkom je brandwonden

Het oplopen van een brandwond kan iedereen overkomen. Een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje. Daarom werken we actief aan brandwondenpreventie. Wat kun je als ouder doen om je kind te beschermen? En waar kun je zelf rekening mee houden?

Ga naar de tips

Eerste hulp bij
brandwonden

Weet wat je moet doen

Krijg je onverhoopt toch te maken met een brandwondenongeval? Dan is het heel belangrijk om direct eerste hulp te bieden. Om grote schade bij jezelf of bij een ander te beperken of helemaal te voorkomen. We zetten de belangrijkste stappen voor jou op een rij:

Koel de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend leidingwater en verwijder zo snel mogelijk de kleding, sieraden en luier!

Koel alleen de wond met lauw, zacht stromend leidingwater. Zo voorkom je onderkoeling.

Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek.

Smeer na het koelen niets op de brandwond.

Houd het slachtoffer warm met een deken.

Waarschuw een arts bij blaren, een open wond en bij elektrisch of chemisch letsel.

Vervoer het brandwondenslachtoffer, indien mogelijk, zittend.

Maak de brandwond vrij en koel deze

Stap 1

Maak de brandwond vrij en koel deze

Koel alleen de wond

Stap 2

Koel alleen de wond

Bedek de wond

Stap 3

Bedek de wond

Niet smeren!

Stap 4

Niet smeren!

Warm houden

Stap 5

Warm houden

Waarschuw een arts

Stap 6

Waarschuw een arts

Vervoeren slachtoffer

Stap 7

Vervoeren slachtoffer

Vorige Volgende

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten.

Ernstige brandwonden. Ze houden iemand weken of zelfs maanden in het ziekenhuis. Om je daarna voor het leven te tekenen. Met talloze operaties, pijnlijke verbandwisselingen en een ander uiterlijk tot gevolg. Doneer nu en maak het verschil voor brandwondenpatiënten.

Ontdek het laatste nieuws

Brandwondenzorg in Nederland is topzorg. Samen met wetenschappers, medisch specialisten, 60.000 vrijwilligers en vele trouwe donateurs zetten we ons iedere dag in voor de beste brandwondenzorg. Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen? Ontdek ze hier:

VorigeVolgende

Samen in de strijd tegen littekens

Samen met vrijwilligers en donateurs realiseren we onze ambities. Help jij mee?

Word donateur

Maak het verschil voor brandwondenpatiënten.

Word vrijwilliger

Help jij brandwondenpatiënten?

Help met je bedrijf

Met collega’s in actie komen? Dat kan.

Verhalen over brandwonden

gallery
verhalen over brandwonden tablet

Onze trotse
sponsoren

Met onze supporters slaan we de handen ineen voor betere brandwondenzorg. Samen maken we meer onderzoek mogelijk en werken we aan preventie en betere zorg. Alles om mensen met brandwonden een hogere kwaliteit van leven te geven. Ook supporter worden? Neem contact op met Ariënne Kwaad.

VorigeVolgende

Wij gaan voor de beste brandwondenzorg

Als Nederlandse Brandwonden Stichting willen we brandwonden voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden zoveel mogelijk beperken. Dit doen we niet alleen. Samen met vrijwilligers, donateurs, medewerkers en professionals realiseren we onze ambities. In ons werk staan vier thema’s centraal: preventie, zorg, onderzoek en kwaliteit van leven.

Meer over ons werk

Geef aan de Nederlandse Brandwonden Stichting…

… en maak het verschil voor brandwondenpatiënten tijdens hun herstel en daarna.

Doneer direct