CO-melder gids > Koolmonoxide in het kort

CO-melder gids

Koolmonoxide in het kort

Elk jaar overlijden er in Nederland 5 tot 10 mensen als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging. Daarbij worden er ongeveer 200 mensen opgenomen in het ziekenhuis en worden honderden behandeld op de EHBO. Koolmonoxide is daarmee levensgevaarlijk. Maar wat is het eigenlijk?

Koolmonoxide, ook wel afgekort tot CO, is een geur- en kleurloos gas. Het is een giftig gas dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van koolstof, fossiele brandstoffen en andere brandbare koolstofverbindingen. Zo is het onder andere aanwezig in uitlaatgassen en tabaksrook. Ook komt CO van nature in de natuur voor en het is iets lichter dan lucht.

Zuurstof

Wanneer mensen aan grote hoeveelheden CO worden blootgesteld, wordt het gevaarlijk. CO wordt na het inademen vanuit de longen opgenomen in je bloed, waar het zich hecht aan Hemoglobine (Hb). Dit eiwit vervoert zuurstof door het lichaam en geeft het af aan de weefsels waardoor die goed werken. Koolmonoxide bindt zich ±230 keer sneller aan Hb dan zuurstof, waardoor zuurstof zich niet meer kan binden. Het gevolg is dat je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Weefsels die veel zuurstof nodig hebben, zoals de hersenen en het hart, kunnen daardoor niet goed meer functioneren. Zo kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan, omdat bijvoorbeeld je hart niet meer goed werkt.

Wanneer dit het geval is, wordt er gesproken van een koolmonoxidevergiftiging. Uit een steekproef blijkt dat 50% van de mensen denkt dat ze geen gevaar lopen op koolmonoxidevergiftiging. Het tegendeel is helaas waar, want jaarlijks overlijden er mensen aan de gevolgen van deze sluipmoordenaar.

0